Tudomány

Elképesztő dolgot talált a kertjében egy angol gazda

Egy öreg pajtába akarta bevezetni a villanyt Luke Irwin a wiltshirei birtokán, hogy a gyerekei bármikor pingpongozhassanak anélkül, hogy másokat zavarnának. A vezetéket a földben akarta elvezetni a háztól az épületig, de alig kezdett el ásni, egy lélegzetelállító mozaik bukkant elő a gyep alól. Kiderült, hogy egy római kori villa elképesztően jó állapotban konzervált maradványai, rejtőznek a föld alatt.

A wiltshirei villa az egyik legnagyobb, amit valaha Nagy Britanniában találtak. Valószínűleg egy nagyon vagyonos család lakhatta, amire nem csak az udvarház méreteiből lehet következtetni, hanem abból is, hogy a régészek több száz osztrigahéjat találtak, amiket mesterségesen tenyésztettek, majd sós vízzel teli hordókban szállítottak a házig a tengerpartról.

Az ásatáson olyan kerámiaedények is előkerültek, amik az ókorban rettenetesen drágának számítottak, de találtak érméket, brossokat, házi állatok csontjait, és vadállatokét is, amiket vadászatokon ejtettek el. Egy régi kővályúról, amiben az Irwin család emberemlékezet óta muskátlikat tartott kiderült, hogy egy ókori gyermek koporsója.

„A leletek széles skáláját tártuk fel, amik megmutatják, hogyan zajlott a korabeli elit luxusélete” – nyilatkozta a BBC-nek Dr David Roberts, a Historic England kutatója. Szerinte a villa valamikor időszámításunk szerint 175 és 220 között épülhetett, és romjait senki sem érintette azóta, hogy nagyjából 1400 évvel ezelőtt összeomlott. Ez azt jelenti, hogy a terület régészeti értéke nemzetközi jelentőségű.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik