Tudomány

Leonardo da Vinci rokona Zeffirelli is

franco zeffirelli (franco zeffirelli)
franco zeffirelli (franco zeffirelli)
Leonardo da Vincinek gyermeke nem, de sok testvére volt. Az ő leszármazottaik egyike a világhírű filmrendező.

A reneszánsz mester rokonságát két történész, Alessandro Vezzosi, a Leonardo da Vinci Múzeum igazgatója és Agnese Sabato, a Nemzetközi da Vinci Szövetség elnöke kutatta. A tudósok firenzei sajtókonferenciájukon jelentették be, hogy sikerült felkutatniuk a 15. századi polihisztor (festőművész, mérnök és matematikus) modern kori rokonságát.

A munkát 1973-ban kezdték el, s végül a Mona Lisa festőjének 35 nem közvetlen leszármazottját találták meg.

Az utódok egyike a 93 éves olasz opera-, film- és televíziós rendező, Franco Zeffirelli (Nap fivér, Hold nővér, Rómeó és Júlia). A kutatókat olasz, francia és spanyol dokumentumok tanulmányozása vezette nyomra, a DNS-vizsgálat nem kerülhetett szóba, mivel da Vinci maradványai a 16. században eltűntek az 1519-ben bekövetkezett halála utáni vallásháborúk alatt.

A kutatópáros aprólékosan megvizsgálta a hozzáférhető egyházi, helyi közigazgatási és birtokokkal kapcsolatos iratokat, hogy felrajzolják a családfát. A művésznek nem születtek gyermekei, ezért testvéreinek utódait kutatták fel. A korábbi, Leonardo családjával kapcsolatos kutatások fontos dokumentumokat tártak fel a festőművész női rokonságáról – mondták el a kutatók.

A Leonardóval való vérségi kapcsolatról a toszkánai Vinci város több lakója is csak napokkal a sajtókonferencia előtt értesült. Nagy meglepetés volt számukra a hír.

Igaza volt anyámnak, Dinának, aki olyan dokumentumokról mesélt nekünk, melyek csak tükörben olvashatóak, mert visszafelé írták őket. Sosem törődtünk ezekkel a papírokkal, amelyek részben elvesztek, részben eladták azokat. A nemzedékről nemzedékre szálló történet, amit legendának tartottunk, azonban végül igaznak bizonyult.

Így emlékezett a kutatókkal már kilenc éve együttműködő Giovanni Calosi, a leszármazottak egyike arra utalva, hogy Leonardo gyakran írt tükörírással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik