Tudomány

Tényleg van testük a Húsvét-sziget legendás szobrainak?

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

bringamániás. 2016. 04. 14. 15:16

A Csendes-óceán délkeleti részén fekvő Húsvét-sziget csupa rejtély. Nem csak a híres moai szobrok létezésre nincs egyelőre magyarázat, de arra sem, hogyan kerültek oda egyáltalán emberek. A legközelebbi kontinentális part, vagyis Chile 3700 kilométerre van a szigettől, a másik oldalon Új-Zéland közel 16 ezerre, de a legközelebbi lakott szigetig is több mint kétezer kilométert kell utazni.

A régészeti leletek alapján, a Húsvét-szigetet valamikor időszámításunk szerint 700 és 1100 között népesítették be, polinéz, vagyis a sokkal távolabbi vidéken honos emberek. Nem biztos persze, hogy onnan jöttek, de azokkal a könnyű evezőshajókkal, amiket akkoriban használtak, még ezer kilométer legyőzése is lehetetlen küldetésnek tűnik, nemhogy négy-, pláne tizenhatezeré.

Fotó: Facebook / arteide.org

De nézzük a 163 négyzetkilométeres, vagyis durván egynegyed Budapest területű sziget 887 monolitját. Mind a parton, vagy a parthoz közel állnak, és tengert nézik, mintha várnának valakire a víz felől. Nagyjából 400 év alatt, 1100 és 1500 készültek el, a legnagyobb, „Paro” nevű fej tíz méternél is magasabb, és nyolcvan tonnát nyom. Készült egy ennél is hatalmasabb, 21 méteres, 270 tonnás szobor is, de félbehagyták, amikor az 1600-as években a sziget 15 ezer fős népessége, eddig ismeretlen okból, hirtelen 2-3 ezer főre csökkent.

Már az is nehezen felfogható, hogyan volt képes ezeket megalkotni az kor európai népeihez képest fejletlen Rapa Nui civilizáció, úgy hogy közben ellátta önmagát. Időről-időre, azonban még ennél is fantasztikusabb teljesítményt sejtető képek keringenek a neten, amik a grandiózus fejeket csupán „a jéghegy csúcsaiként” ábrázolják. De valóban nyakig beásott, egész alakos szobrokról van szó, vagy az egész csak a fantázia szüleménye?

fotó: Wikipédia

Talán meglepő, de valóban az összes moainak van teste is, és ezzel a tudományos élet már 1914 óta tisztában van. A legtöbb félreértést az okozza, hogy a legtöbben csak a nyakig beásott maoikat ismerik, hiszen messze ezek a legnépszerűbbek a fotósok körében. Valójában a szobrok túlnyomó többsége mindig is teljes alakban látható volt, csak 150 van közülük valamiért beásva. Ennek, illetve az interneten annyira népszerű összeesküvés-elméleteknek köszönhető, hogy amikor a szobrok feltárásával foglalkozó szervezet, az Easter Island Statue Project (EISP) ásatásain készült képek megjelennek, sokan azonnal átverésre gyanakodnak.

fotó: Facebook / Arteide.org
Fotó: Facebook / arteide.org

(IFLS)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.