Tudomány

Az idősebb anyák gyermekei egyszerűen jobbak

Az idősebb anyák gyermekei egészségesebbek és okosabbak. Az igazi ok azonban nem a biológia, hanem a társadalom fejlődése.

Sok korábbi kutatás azt bizonyította, hogy ha egy nő idősebb korában szül, az növelheti az egészségügyi problémák kockázatát – így például a Down-szindrómáét, a magas vérnyomásét, vagy a cukorbetegségét. Egy új kutatás nem a biológiai kérdésekkel száll vitába, csupán új szemszögből nézi a jelenséget.

A Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) és a London School of Economics közös felmérése határozottan mást mutat, már ami a későn született gyermekek kvalitásait jelenti. Eszerint egy nő minél később szül, annál jobb körülmények közt nőhet fel a gyermeke.

A korábbi kutatások sok fontos tényezőt figyelmen kívül hagytak. Napjainkban a gazdaság, a technológia és a tudomány fejlődése igen felgyorsult, akár már egy-két év különbség is sokat jelenthet – gondoljunk csak arra, mennyit változott a világ a 2000-es évek óta. A kutatók szerint megéri a kockázatot a kései gyerekvállalás, mivel a később születettek már sokkal jobb világban fognak felnőni, jobb oktatási rendszerrel, jobb egészségügyi körülményekkel, jobb fizetésekkel.

A vizsgálatokban 1,5 millió svéd adatait vették fel, így anyjuk életkorát az alany szülésekor, aktuális fizikai paramétereiket, illetve iskolai végzettségüket. A részvevők mind 1960 és 1991 közt születtek. A szakértők ezután megnézték, hogy van-e bármiféle összefüggés a születés körülményei és a felnőttkori állapot között.

A kutatók arra jutottak, hogy a késleltetett gyermekvállalással születettek magasabbak és erősebbek voltak, jobb középiskolába jártak és nagyobb eséllyel végeztek el egyetemet. Példaként szerepel egy testvérpár, akik közül az egyik gyermek az anya húszas évei elején, míg a másik negyvenes évek elején született. A számok egyértelműen kimutatták, hogy a fiatalabb gyermek oktatására jóval több pénzt költöttek.

A felmérésben egyébként több testvér is részt vett, így lehetőség volt arra, hogy az azonos szülőktől, azonos környezetben felnőtt embereket is összehasonlítsák. A kutatók szerint a számok alapján a késleltetett gyermekvállalás kockázatainál sokkal jelentősebbek az előnyök, ezért érdemes lehet várni a szülővé válással.

A szakemberek tehát azt a már egyébként ismert igazságot fedezték fel újra, hogy minél későbbi korban születik az ember, annál jobb körülmények közt élhet.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik