Tudomány

A férfiak évszázadokon át egyedivé tett pénzérméket adtak szerelmük zálogául

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 11. 12:06

Az SMS-ek, közös fotók és ékszerek helyett az elmúlt évszázadok szerelmes férfija inkább egy pénzérmét csiszolt egyedivé, mielőtt több hónapra kihajózott, vagy háborúba indult volna. A XV. század óta dívó szokás csúcsát a XIX. században érte el, mikor Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat egyszerűen letaglózta a szerelemérme-láz.

Az 1500-as évek Franciaországában hasonlóakat ajándékoztak egy házasságkötéskor, míg Angliában szerencsehozó kabalákként terjedtek.

Két francia házasságkötési érme (treizain) a XVI. századból, mindkettőn a pár két tagját jelentő, összenövő szívekkel:

Egy brit félpennys, melynek csiszolt oldala James Bell 1795. március 1-i megszületéséről ad hírt:

A XVIII. században a néhány évre (az akkor még börtönszigetként működő) Ausztráliába száműzött britek is hasonlóakat ajándékoztak a szigetországban maradt feleségüknek, vagy szerelmüknek – rajta a When this you see, remember me”, azaz a “Mikor ezt látod, emlékezz rám” felirattal.

A legegyszerűbben a réz pennyket lehetett átalakítani, hiszen a vörösréz puhasága miatt akár egy élesebb tűvel is megmunkálható volt, így ezekből maradt fenn a legtöbb.

A szokás az Egyesült Államokban az európai előzményektől függetlenül alakult ki: az amerikai polgárháború (1861-1865) során a katonák felismerték, hogy a zsebükben hordott aprópénzt igen nehezen tudnák elkölteni az ellenséges területeken, így inkább másként hasznosították: ha leesett egy gomb a kabátjukról, két lyukat fúrtak az érmékbe, és azzal helyettesítették.

Mások mintegy dögcédulaként használták, de persze előfordult, hogy valaki romantikus ajándékként küldte haza.

Ritkán tüntettek fel teljes nevet az érméken, így a rockville-i Annie S. Thompson nevét hordó érme (balra) igazi ritkaság (művészi megmunkálása pedig még inkább azzá teszi), az R.M.P és L. C. P ötvenedik házassági évfordulójára emlékező darab pedig még inkább, hiszen egy aranydollárosra készült:

Az 1870-es évekre aztán egy egész iparágat húztak fel a szerelemérmék köré: a magasnyomtatás megjelenésével a régi technológiák a háttérbe szorultak, de művelőik nem adták fel, így szerelmes férfiak számára korábban sosem látott minőségű és szépségű érméket készítettek:

A fényképezés elterjedésével persze ez a szokás is kezdet a feledésbe merülni, de a medaillonok megjelenésével, valamint az első és a második világháború folyamán még fellángolt a kereslet, de a modern technikák a XX. század derekára teljesen megölték ezt az évszázadokon át tartó, kétségkívül romantikus szokást. Az érmék néhány évvel ezelőttig még hibás terméknek számítottak a numizmatikai vásárokon, értékük pedig igen csekély volt, de már ennek is komoly gyűjtői köre alakult ki, így az árak az egekbe szöktek.

Fotók és információk: Collectors Weekly
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.