Tudomány

Mit árul el rólunk a zenei ízlésünk?

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 14:08

A Cambridge-i Egyetem pszichológusai szerint a romantikus, lágy zenét kedvelők jobban megértik mások érzelmeit, míg az összetett muzsikát hallgatók sokkal inkább tudnak koncentrálni a részletekre.
Korábban a témában:

Nem kérdéses, hogy gondolkodás- és viselkedésmódunk szoros kapcsolatban áll zenei ízlésünkkel.  Egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy a nyitottságra való hajlam komoly összefüggésben van a zenei kifinomultsággal – azzal, hogy az illető mennyire tudja szétbontani, feleleveníteni, esetleg előadni a hallott zenét. A nyitottság a Big 5 nevű személyiségpszichológiai elmélet alapján egyike a kiemelt öt személyiségvonásunknak. Eszerint az, hogy milyen számokat szeretünk, komoly része személyiségünknek: minél kifinomultabbak vagyunk a zene terén, annál inkább vagyunk nyitottak.

A nemrég megjelent tanulmány egy hosszabb kutatássorozat része, amely azt vizsgálja, hogy az érzelmi és a logikai alapú gondolkodás milyen kapcsolatban van a zenével.

A David Greenberg által vezetett szakértői csoport 4 000 ember érdeklődését vizsgálta, a résztvevők igen sokféle stílust említettek – összesen 50-et. Az egyének ízlését ezután összevetették alapvető személyiség-vonásaikkal, majd levonták a következtetést.

Az eredmények kimutatták, hogy az empatikus emberek jobban szeretik a lágy, érzéki dalokat. Ide elsősorban a könnyedebb rockot és a popot lehet sorolni, azaz olyan előadókat, mint Dido, vagy John Legend.

Ezzel szemben a logika-orientált személyek inkább a pörgősebb, keményebb műfajokat kedvelik, így a punk rockot és a heavy metalt. Jó példa az ilyen együttesekre a Sex Pistols, vagy az AC/DC.

A tanulmányból kitűnik, hogy az empatikus emberek olyan zenét keresnek, amelyben fontosak az érzelmek. A szerzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a hasonló zenék rendszeres hallgatásával javíthatóvá válhat az együttérzés képessége – ha ez valóban így van, az áttörés lehet a pszichopaták kezelésében.

Ha érdeklik a zene és a pszichológia kapcsolata, a Musical Universe oldalán több kvíz is található a témában.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.