Tudomány

Még egy ok, hogy miért küldje szabadba gyermekét

napsutes(1)(430x286).jpg (Array)
napsutes(1)(430x286).jpg (Array)
A rövidlátás, vagy miópia egy egyre gyakoribb látászavar. Ausztrál kutatók szerint azonban a probléma kezelhető a természetes napfénnyel való érintkezéssel.

Egy februárban megjelent tanulmány szerint 2050-re a világ népességének 50 százaléka lesz rövidlátó, ez akár az emberek 10 százalékánál vakságot is jelenthet. A kutatás vezetői szerint fontos lenne lépéseket tenni a “miópiajárvány” megelőzése érdekében – így például bizonyos esetekben recepthez kötnék a szemüvegek elkészítését.

A mostani kutatást vezető szemész, Scott Read szerint van egy igen egyszerű megoldás: a gyermekeknek legalább egy órát kell a szabadban töltenie, ezzel megelőzhetik a rövidlátás kialakulását, illetve hogy javíthatnak a látásukon. A Queenslandi Műszaki Egyetem tanára szerint a jelentős hatás napi két óra után érzékelhető igazán.

A vizsgálatban olyan fényérzékelőket helyeztek gyerekekre, melyek rögzítették a résztvevők fizikai aktivitását, illetve az őket ért közvetlen napfény mértékét. Az érzékelő azonos ideig volt meleg nyári, és hideg téli napokon a gyerekeken, így megtudták, mennyi napfény éri őket átlagosan. A kutatás alatt folyamatosan ellenőrizték az alanyok szemének állapotát.

Azoknak a gyerekeknek, akik kevesebb időt töltöttek a szabadban, jóval lassabban fejlődött a szemük. Ez azt jelenti, hogy a rövidlátás kialakulásának esélye is jóval nagyobb náluk.

Read úgy gondolja, nem a maga képernyő használata lehet az oka a rövidlátás kialakulásának. A valódi probléma az, hogy a televízió és a számítógép egyre több használata a szobában tartja a gyerekeket, így kevesebb természetes fényhez jutnak.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik