beautiful eye macro
Tudomány

Hiába tudja az agyunk, mi a megoldás, a szemünk mégis becsap minket

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 14:07

Mikor az ember optikai csalódással találkozik, sokszor hallja, hogy becsapja az agya. Eszerint az érzéki csalódás oka valamilyen kognitív feldolgozási hiba lehet. Egy új tanulmány szerint a valódi ok azonban a vizuális rendszerben, és nem a képzelőerőben van.
Korábban a témában:

A kutatáshoz egy egyszerű ábrát használtak. A képen egy félbevágott pingpong labdát láthatunk egy ember középső ujján. Nézzük csak meg, mit érzékelünk a képből?

Current Biology/Illúzió

Hiába tudjuk, hogy a labda mérete fele a szokásosnál, szemünk mégis kitölti az űrt – ezzel pedig a kitakart ujjpercünk tűnik el. Az illúzió miatt fejünkben rendesen megrövidül a középső ujj, hiába tudjuk, hogy ez lehetetlen.

A kísérleti pszichológus, Vebjorn Ekroll szerint a jelenség hátterében a vizuális rendszer állhat. Következtetésének alapja egy kísérlet, melyben hasonló módon félbevágott pingpong labdát helyeztek az alanyok ujjára. Ezután megkérték őket, hogy tippeljék meg, hol végződhet az ujjuk – az alanyok nem meglepő módon tévedtek. Ezután egyre nagyobb sugarú labdákat használtak, és furcsa mód ezzel együtt a hiba mértéke is nőtt – azaz az ujjak egyre “zsugorodtak”.

Bár racionálisan pontosan tudjuk, hogy a testrészünk nem lett rövidebb, az illúzió mégis működik. Ez azt mutatja, hogy a csalódás mögött a vizuális érzékelés, és nem az elme állhat.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.