Tudomány

Vigyázzon a túlzott napozással: “brazilkórt” okozhat!

Napozás (Array)
Napozás (Array)
A bőr barnulása segíthet az UV-sugárzástól való védelemben, ugyanakkor a pigmentszám növekedése blokkolhatja a D-vitamin termelését is.

Az UV-sugárzás bizonyos mértékben egészséges: elősegítheti a D-vitamin termelődését – ezért is ajánlott a szürke téli napok után a napfénnyel való érintkezés. A barnulással egy idő után a bőr ellenállóbbá válik a sugárzással szemben, ezért mindenképp egészségesnek tartják. Egy új, Brazíliában mért kutatás azonban érdekes eredményt hozott: a túl sok napfény éppenséggel a D-vitamin hiányához vezethet.

Az Egyenlítőtől 8 fokkal délre, a trópusi régióban található területen a helyiek állandó napfénynek vannak kitéve. A kutatók azt hitték, az itteniek majd kicsattannak a D-vitamintól, ennek ellenére a vitamin értéke az átlag alatt volt.

A vizsgálatot a brazíliai Pernambuco Orvostudományi Egyetem munkatársai végezték, összese 986 emberen. A résztvevők életkora 13 és 82 év között mozgott, a nők és férfiak aránya nagyjából egyenlő volt.

A tudósok a Fitzpatrick-féle bőrskála segítségével rangsorolták az alanyokat, így a bőr UV-fényre adott reakcióit vizsgálták. A kutatók az úgynevezett napindexet is feljegyezték – ez az érték a hetente a napon töltött óraszámnak és a fény által érintett bőrfelület nagyságának szorzatával egyenlő.

A kutatás kimutatta, hogy a résztvevők 72 százaléka szenved D-vitamin hiányban. A jelenség elsősorban az olyan idősebbeket érinti, akiknek alacsony a napindexe is.

Korábban a súlyos D-vitamin hiányt angolkórnak nevezték, a szigetország időjárása miatt ugyanis gyakori arrafelé a betegség. A kutatás alapján azonban úgy tűnik, az enyhébb hiányt nyugodtan lehet brazilkórnak nevezni. Ezek szerint mi, magyarok pont jó helyre születtünk – már ami a D-vitamin utánpótlást jelenti.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik