Tudomány

A mezőgazdaság fejlődése súlyosan érinti a ragadozókat

24.hu
24.hu

2016. 04. 05. 17:54

Az élőhely zsugorodása sokkal kritikusabban érintheti a csúcsragadozókat, mint azt korábban gondoltuk.
Korábban a témában:

Egy új tanulmány megerősítette, hogy a ragadozók védelme globális problémákba ütközik. Egy, a Scientific Reportsban megjelent tanulmány a jövőben tervezett földhasználati átalakításokat véve alapul azt jósolta, hogy a ragadozóknak komoly területveszteséggel, és az emberrel kialakult konfliktussal kell szembenéznie.

A Helsinki Egyetem munkatársai egy nemzetközi csapattal együttműködve arra jutottak, hogy azonnali cselekvésre van szükség. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Enrico Di Minin szerint a földhasználat megváltozása drasztikusan érintheti a jövőben a ragadozókat. Kifejezetten aggasztó lehet, hogy a nagyragadozók legfontosabb területei éppen a jövőbeli mezőgazdasági átalakítások gócpontjai lesznek.

Míg jelenleg Dél-Amerikában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában is igyekeznek megvédeni az állatokat, a tervezetek mégis komolyan érinthetik az egyes fajokat. Akár a most még nem veszélyeztetett ragadozók is bajba kerülhetnek, ez fokozottan igaz az olyan, már jelenleg is aggasztó helyzetben lévő állatokra, mint amilyenek a pandák és a tigrisek.

Dr. Luke Hunter, a tanulmány társszerzője szerint a nagymacskák helyzete eddig is borzasztó volt, de úgy tűnik, lehet még rosszabb. A szakértő szerint kiemelten fontos lehet az ügy minél nagyobb pénzügyi támogatása. Dr. Hunter nemzetközi összefogást sürget, hogy a kritikus területeket kívül-belül védeni tudják.

Rob Slotow társszerző szerint Dél-Afrikában kulcskérdés lehet, hogy a ragadozók területeit kívülről is megóvják az emberektől. A nagyragadozók területei sokszor déli régiókban vannak, ezekben a térségekben egyre nő a népesség, ezzel együtt pedig a mezőgazdasági területek is. Slotow szerint olyan stratégiára van szükség, amely a védett övezeteken kívül is egyfajta toleranciát biztosít a húsevők számára, mivel a saját területeik egyre zsugorodnak.

A ragadozók védelme sok szempontból elengedhetetlen, hiszen igen jelentős elemei az ökoszisztémának. Megőrzésük nem csak önmagában fontos: egyes fajok eltűnése más állatokat is veszélybe sodorhat.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.