Tudomány

Ki a Trónok harca legfontosabb karaktere? A matematika válaszol

trónok harca (trónok harca, )
trónok harca (trónok harca, )
Világszerte rengeteg könyv- és sorozatrajongót foglalkoztat a kérdés: ki a történet kulcsfigurája? Daenerys? Tyrion? Jon Snow? Hodor? A matematika mindenre választ ad.

Andrew J. Beveridge, a Macalester College matematikusa, valamint Jie Shan egyetemista úgy döntöttek, új szemszögből vizsgálják meg a történetet. A karaktereket egy szociális hálóba illesztették egy olyan gráfkészítő program segítségével, amely rengeteg különböző tudományágat használ fel a minél pontosabb eredmény eléréséhez – így a közgazdaságot, a szociológiát és az informatikát is. A szövevényes történet karakterei egy igen bonyolult hálót rajzoltak ki.

A páros a sorozat harmadik köteténél, azaz a Kardok viharánál kezdte a vizsgálódást. Ha két szereplő tizenötnél többször utalt egymásra, kettejük közt megállapították a kapcsolatot – mely kapcsolat nem feltétlenül volt baráti.

Az elkészült gráf ezután egy igen összetett képet adott a Trónok harca világáról, mely egyszerre mutatta az egyes karakterek földrajzi és családi helyzetét, sőt, ellenséges viszonyait is. Ezután a matematikusok több szempontból is rangsorolták a szereplőket – ilyen szempont volt a központiság, azaz hogy mennyire kiterjedtek az egyes figurák kapcsolatai, illetve az oldalszám, amely leginkább a Google algoritmusához hasonlít.

Math Horizons\A Trónok harca kapcsolatai
Math Horizons\A Trónok harca kapcsolatai

Az eredmény nem meglepő: egyet leszámítva minden rangsorban Tyrion Lannister lett az első. A szereplő kapta a legtöbb fejezetet a könyvben, a sorozatban is igen gyakran tűnik fel, ráadásul szinte minden fontos eseménynél ott van. Hogy Tyrion lehet a történet kulcsfigurája, sokak szerint nem is kérdéses.

Ami kissé különös lehet, az az, hogy Sansa Stark fontosabbnak tűnik, mint Arya, hiába van a fiatalabb lánynak több saját fejezete. Sansa bonyolult kapcsolatai miatt a történet egyik, ha nem a legfontosabb karaktere lehet, ami passzivitása miatt sokak számára meglepőnek tűnhet.

Érdekes kérdés Daenerys Targaryen helyzete. Bár a szereplő mindenképp központi figura, földrajzi helyzete miatt kissé kiszorul az eseményekből. Ennek ellenére Beveridge szerint Daenerys ismeretségeinek hálójából akár ki is lehet olvasni a történet jövőjét – már ha az embernek van hozzá szeme és fantáziája.

Beveridge saját oldalán további érdekességekről is írt a kutatással kapcsolatban, így magáról a gráfkészítő módszerről is.

(Via: Quartz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik