Tudomány

Átlátszó fából készülhetnek a jövő ablakai

Svéd kutatók átlátszó fát hoztak létre. Az anyagot az építőiparban szeretnék felhasználni.

A fa az egyik legelterjedtebb bio építőanyag. Rengeteg előnye van, melyek miatt előszeretettel használják: megújuló, ráadásul igen szilárd, erős, kis sűrűségű és kevésbé vezeti a hőt. Most a tudomány segítségével egy új tulajdonságot is kapott: az átlátszóságot.

A Stockholmi Királyi Technológiai Intézet kutatói a fa sejtfalán módosítottak, eltávolítva belőle a lignint, amely a fa szilárdságát biztosítja. Az így létrejött anyag egészen fehér volt, némi nanoméretű átalakítás után a fát valóban átlátszóvá tették. A kémiailag módosított fához polimert adtak, egyesítve a két anyag tulajdonságait.

A kutatók szerint az átlátszó fa az építészetben lesz majd fontos. Az anyag nem tökéletesen áttetsző, így olyan fényáteresztő ablakok elkészítésére lenne alkalmas, melyek nem engednek teljes bepillantást a szobába. A fa emellett egyfajta napelemként is működhetne, hiszen az energiatakarékosság egyre fontosabb az építészetben. A fényáteresztő anyaggal rengeteg energiát lehetne megspórolni: a napfény átengedésével nem csupán melegítené a szobát, de fűtené is azt.

A kutatók következő célja az, hogy egyéb fafajtákat is átalakítsanak. A tervek közt szerepel az anyag átláthatóságának növelése is, mellyel valószínűleg még több felhasználási mód válna elérhetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik