kövér (Array)
Tudomány

Súlyos jóslatok – drámai jelentés az elhízásról

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 01. 14:52

Egy tanulmány szerint világszerte 641 millió elhízott ember él.

2025-re a Föld felnőtt lakosságának egyötöde elhízott lesz, ha a trend folytatódik. Ezt állapította meg egy frissen közzétett tanulmány, amely húszmillió felnőtt testtömegindexét (BMI) vizsgálta 186 országban. A globális felmérés elkészítésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és világszerte több mint 700 kutató vett részt. A Lancet folyóiratban publikált dolgozat szerint az elmúlt negyven évben drámaian nőtt az elhízottak aránya.

A 30-nál nagyobb testtömegindexszel rendelkezők száma 1975-ben világszerte 105 millió volt, 2014-re viszont elérte a 641 milliót. Tíz férfiból több mint egy és minden hetedik nő elhízott. A BMI megállapításához a kilóban megadott testsúlyt osztják el a méterben megadott testmagasság négyzetével. A 25 fölötti indexszám azt jelzi, hogy ez egyén túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelzi.

Majid Ezzati professzor, az Imperial College London tudósa arra figyelmeztetett, hogy világszerte soha nem látott mértéket ért el az elhízás. A súlyos elhízás már járvány, azt nem lehet vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, diabéteszkezeléssel, néhány plusz kerékpárúttal megállítani. A valódi eredményhez az egészséges élelmiszerek árát csökkenteni, az egészségtelenekét növelni, a cukrozott és magas feldolgozottságú élelmiszereket adóztatni kell.

A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ szegényebb felén viszont a túl alacsony testtömegindex okoz súlyos közegészségügyi problémát. Dél-Ázsiában a népesség csaknem negyede alultáplált. Közép- és Kelet-Afrikában a nők 12 százaléka, a férfiak 15 százaléka alultáplált. A szerzők szerint az elmúlt négy évtizedben az átlagos, életkorral korrigált BMI a férfiaknál 21,7-ről 24,2-re nőtt, a nőknél pedig 22,1-ről 24,4-re emelkedett.

A világ népessége minden évtizedben átlagosan 1,5 kilóval lett súlyosabb. A kutatók úgy vélik, ha a tendencia folytatódik, akkor 2025-re a férfiak 18 százaléka, a nők 21 százaléka elhízott lesz. A leggazdagabb országok lakosai közül a japán felnőtteknek a legalacsonyabb, az amerikaiaknak a legmagasabb a testtömegindexe. Kínában és az Egyesült Államokban több elhízott férfi és nő él, mint bármely más országban.

Európában a svájci nőknek és a boszniai férfiaknak a legalacsonyabb a BMI-je.  Világszerte 55 millió felnőtt – a férfiak 1 százaléka és a nők 2 százaléka – küzd súlyos elhízással, amely azt jelenti, hogy állapotuk olyan alapvető fizikai funkcióikat nehezíti meg, mint a lélegzés és a járás. Néhány napja lesújtó adatok láttak napvilágot a magyar helyzetről is, drasztikusan nőtt az elhízás gyakorisága az elmúlt negyven évben Magyarországon.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) elnöke a szervezet XVI. kongresszusán arról beszélt, hogy a férfiak 63, a nők 61 százaléka elhízott. Az  OECD-országokkal összehasonlítva Magyarországé volt a 3. legrosszabb hely egy 2014-es kimutatás szerint. Az elhízáshoz nagyban hozzájárul a mozgáshiányos életmód, az ülőmunka, a megnövekedett szénhidrátbevitel és az ételadagok növekedése.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.