Tudomány

Most már biztos: a zika magzati kisfejűséget okoz

Tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a Brazíliából kiindult vírus mikrokefáliát is okozhat - közölte az Egészségügyi Világszervezet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az “erős tudományos konszenzusra” hivatkozva csütörtöki jelentésében először állapította meg, hogy összefüggés van a zikavírus-fertőzés és a mikrokefália (kisfejűség) kialakulása között. A szervezet korábban óvatosan csak úgy fogalmazott, hogy “erős a gyanú” arra, hogy a zikavírus és a mikrokefália kapcsolatba hozható. Azt írják:

Az orvosi kutatások alapján erős tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus mikrokefáliát, Guillain-Barre-szindrómát (GBS) és más neurológiai betegséget okozhat.

A dokumentum szerint 13 országból jelentettek az immunrendszert legyengítő és az idegrendszert károsító, akár bénuláshoz vezető GBS-fertőzéses és mikrokefáliás esteket a magzatkorban bekövetkezett zikafertőzés miatt.

Brazíliában, amit különösen súlyosan érintett a zikaláz, zikafertőzés esetén minden tízezredik élveszületésnél fordul elő 2,8 mikrokefáliás eset, míg a nem fertőzöttek körében minden tízezredik élveszületésre 0,6 mikrokefáliás eset jut.

A WHO szerint egy Francia Polinéziában most elkészült vizsgálat úgy becsülte, hogy minden tízezer zikavírussal fertőzött nő újszülöttje közül 95-öt érint a kockázat, hogy mikrokefáliás lehet. A tudósok régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette vírus, ami felnőtteknél enyhe betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik