Tudomány

Ez lesz a fegyver a világűrt kémlelő, gonosz idegenekkel szemben

Lugosi Péter
Lugosi Péter

2016. 04. 01. 19:05

Az embert régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy létezik-e a földi világon kívüli élet. Mióta a technológia lehetővé teszi, az emberiség a világűrben is próbál bizonyítékot találni az idegenek létezésére. De mi van, ha ezek a lények nem is olyan barátságosak?
Korábban a témában:

Számtalan sci-fi készült már, amelyben a földönkívüliek kifejezetten azzal a szándékkal érkeznek, hogy elpusztítsák az emberiséget. Az ilyen alkotások azonban ritkán foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy az ellenséges fajok hogyan találnak rá a bolygónkra.

Egy elképzelés szerint a fejlettebb idegenek – ha léteznek egyáltalán – olyasféle módszerekkel kutathatnak az élet után, mint mi. Ahogy a tudósok a Kepler űrteleszkóp segítségével képesek beazonosítani bolygókat, úgy a földönkívüliek is használhatnak hasonló eljárásokat. Megfelelő eszközzel egy bolygó árnyékából kikövetkeztethető, hogy milyen távolságra van a hozzá tartozó csillagtól – a tudósok ebből tudják megállapítani, hogy az egyes égitestek alkalmasak-e egyáltalán az élet kialakulására.

Ha a földönkívüliek legalább olyan fejlettek, mint mi, és testük működése is hasonló, könnyen elképzelhető, hogy kiszemelték már a Földet, hiszen az sokban hasonlíthat otthonukra. Ez pedig adott esetben komoly kockázatot jelenthet.

A Columbia egyetem két csillagászának egy egészen új ötlete van a probléma kivédésére. A szakemberek ahelyett, hogy szuperfegyverek kifejlesztésén törnék a fejüket, egy egyszerű, de annál briliánsabb megoldással álltak elő: el akarják tüntetni bolygónk árnyékát, ezzel becsapva a leskelődő idegeneket.

Az elképzelés szerint annyit kellene tenni, hogy évente 10 óránként – amikor bolygónk látható lehet mások számára is – egy 30 megawattos lézernyalábot az űrbe bocsátanánk. A fénysugár pótolná a bolygónk által eltakart fényt, ráadásul a rendszer fenntartása sem lenne megerőltető, hiszen évente nagyjából 40 amerikai háztartás energiájával működne. Egy 250 megawattos lézerrel a napfényben található összes hullámhossz másolhatóvá válna, ezzel teljes lenne a Föld álcája.

A tanulmány társszerzője, David Kipping szerint egy ilyen trükkel akár azt is el lehet hitetni más értelmes lényekkel, hogy a Föld egy kifejezetten barátságtalan hely. Így az asztronautáik messzire elkerülnének minket, és talán az egész Naprendszert is.

A védelem mellett a módszer természetesen másképp is felhasználható. Ha éppenséggel nem félünk az idegenektől, a lézerrel jeleket is küldhetnénk, felfedve magunkat. Kipping szerint az ötlet azért is fontos, mert könnyen elképzelhető, hogy a földönkívüliek is hasonlóan gondolkoznak.

A véleménye az, hogy érdemes lenne belenézni a Kepler űrtávcsőbe, hátha rá tudnánk bukkanni gyanúsan mesterséges nyomokra, és ezzel az idegen élet egy lehetséges bizonyítékára.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.