Tudomány

Nyugodtan alhat: itt az ok, amiért nem csípnek meg bárkit a szúnyogok

Ha választani kellene egy állatot, ami a legtöbb embert idegesíti, akkor az valószínűleg nem a szomszéd állandóan ugató kutyája, vagy a reggel hatkor az ablakban indokolatlanul hangosan csicsergő madár lenne, hanem

a szúnyog.

Ezek a rovarok nagyon sok vírust – például malária, Zika – terjesztenek, mindenki életét megkeserítik. Mégis vannak, akik folyton tele vannak csípésekkel, valaki viszont mindig megússza a támadásokat. Felmerül a kérdés, miért? Oké, hogy válogatósak, de vajon mi alapján szelektálnak?

Ennek viszont semmi köze a vérhez.

A helyes megoldás a bőr illatában rejlik. Mindannyiunk bőrét baktériumok kombinációja alkotja, ezek pedig különböző vegyi anyagokat termelnek. Az illatot ezeknek az anyagoknak a kombinációja határozza meg. Kutatások azt is bebizonyították, a szúnyogokat jobban vonzzák azok, akik folyamatosan edzenek, a megnövekedett testhőmérséklet ugyanis hívószóként hat az állatokra. Ezen kívül felkelti az érdeklődésüket a kilélegzett széndioxid és izzadtság.

Van még egy nagyon rossz hírünk. Kutatások szerint a sörivók nagy kedvenceik. Úgyhogy ha edzésben van, jó illatúnak tartja a bőrét és szereti a sört, ne csodálkozzon, ha idén nyáron sem lesz egy perc nyugta sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik