Tudomány

Hazatelefonált az elveszettnek hitt csillagászati csúcsműhold

A Japán Űrügynökség Hitomi nevű műholdjával március 26-án szakadt meg a kapcsolat.

A Motherboard híre szerint újra hallatott magáról a Japán Űrügynökség (JAXA) elveszettnek hitt röntgencsillagászati műholdja. A Hitomit február 17-én lőtték fel, ám március 26-án, alig több mint egy hónapos működés után megszakadt vele a kapcsolat.

Azóta próbálják helyreállítani vele a kommunikációt, de egyes jelek arra utalnak, hogy komolyan megsérülhetett. Egy amatőr csillagász videóján az látható, hogy bukdácsolva halad a pályáján, az amerikai űrkutatási központ kutatói szerint pedig legalább öt nagyobb darab szakadhatott le róla.

Most újraéledt a remény, hogy helyrehozhatják a sérült műholdat. A JAXA március 29-én arról számolt be, hogy két rövid rádiójelet is küldött a Hitomi: az elsőt március 28-án este a japán irányítóközpont, a másodikat nem sokkal éjfél után egy chilei állomás fogta.

„A JAXA munkatársai egyelőre nem tudták megállapítani, milyen állapotban van [a műhold]” – közölte az ügynökség. Mint hozzátették, radar segítségével próbálják kideríteni, hogy pontosan mi történhetett.

A Hitomi-misszióhoz nagy reményeket fűznek a kutatók, nem csoda, hogy Kanada, az Egyesült Államok és európai űrkutatási intézmények is beszálltak a 270 millió dollárt kóstáló program finanszírozásába. A műhold teleszkópját arra tervezték, hogy érzékelje a szupermasszív fekete lyukak és más hasonló anomáliák által kibocsátott röntgensugárzást. Segítségével többet megtudhatunk a galaxisok, köztük a Tejút születéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik