Tudomány

Már 830 000 dollárt ajánlottak fel a légzőkészülékre, ami nem működhet

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 12:46

Korábban a témában:

Mióta az internet a civilek számára is elérhető, nagyjából azóta vannak jelen a hiszékeny embereket megcélzó átverések. Erre remek példa egy a Kickstarterhez hasonló oldalon, az Indiegogon két éve megjelent víz alatti légzőkészülék ötlete, amely a jövő megoldásának mondja magát.

A szerkezet elvileg egyfajta mesterséges kopoltyúként működik, akár 45 percig is képes vele az ember a víz alatt lélegezni. A készülék merülési mélysége 4,6 méter, az oxigén beáramlását egy mikroszkopikus szűrő segíti, amely a “szabadon lebegő” oxigént átengedi, de a vizet nem, így biztosítva a kényelmes búvárkodás körülményeit. Aki emlékszik a Star Wars: Baljós árnyak azon részére, ahol Obi-Wan Kenobiék a gunganek vízalatti városába igyekeznek, nos, a Triton névre elkeresztelt berendezés leginkább arra a furcsa jedi kütyüre hasonlít.

A lítium-ionos kompresszorral felszerelt egység az oxigént összepréseli, így képes azt hosszabb ideig is elraktározni. A megoldás fantasztikusnak hangzik, hiszen jóval könnyebbé teszi a búvárfelszerelés tömegét. De van egy kis probléma…

Először is: a készülék mindössze 29 centiméter hosszú. Ahhoz, hogy a szerkezet használója ne fulladjon meg, a gépen percenként 90 liter víznek kéne átáramolnia, ez elképesztő nyomást jelent. Ahhoz, hogy ez valóban, gond nélkül megvalósuljon, a búvárnak egy halat megszégyenítő gyorsasággal kéne úsznia, amire nincsen túl sok esély.

Az oxigén tömörítésére ráadásul olyan erős akkumulátorra lenne szükség, amely manapság még nem található meg a piacon. Amennyiben a szerkezet valóban működne, a tiszta, túlnyomásos oxigén minden bizonnyal kárt tenne a légző- és a központi idegrendszerben.

Egy Reddit-felhasználó úgy gondolja, egy elektromos áramkör segítségével megoldható, hogy a vízmolekulákat szétbontsák hidrogénre és oxigénre. A tengeralattjárók légzőberendezései is így működnek, ott a kinyert oxigént elvegyítik a fedélzeten lévő levegővel.

Természetesen ez a módszer sem működhetne a Triton esetében, hiszen akkora mennyiségű áramra lenne szükség, amennyit egy atomreaktor termel. Nem valószínű, hogy a szerkezet egy erőműt rejt, ha pedig mégis így lenne, akkor talán nem jó ötlet a szánkra csatolni azt.

A lassan kétéves projekt már bőven elérte a kitűzött 50 000 dolláros célt. Úgy tűnik a támogatók nemigen néznek utána a tudományos tényeknek, összesen 2250 ember döntött úgy: beszáll a finanszírozásba. Mára a felajánlott összeg 830 000 dollár (240 millió forint) körül jár, ami nem is rossz egy működésképtelen gép esetében.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.