Tudomány

Már 830 000 dollárt ajánlottak fel a légzőkészülékre, ami nem működhet

Mióta az internet a civilek számára is elérhető, nagyjából azóta vannak jelen a hiszékeny embereket megcélzó átverések. Erre remek példa egy a Kickstarterhez hasonló oldalon, az Indiegogon két éve megjelent víz alatti légzőkészülék ötlete, amely a jövő megoldásának mondja magát.

A szerkezet elvileg egyfajta mesterséges kopoltyúként működik, akár 45 percig is képes vele az ember a víz alatt lélegezni. A készülék merülési mélysége 4,6 méter, az oxigén beáramlását egy mikroszkopikus szűrő segíti, amely a “szabadon lebegő” oxigént átengedi, de a vizet nem, így biztosítva a kényelmes búvárkodás körülményeit. Aki emlékszik a Star Wars: Baljós árnyak azon részére, ahol Obi-Wan Kenobiék a gunganek vízalatti városába igyekeznek, nos, a Triton névre elkeresztelt berendezés leginkább arra a furcsa jedi kütyüre hasonlít.

A lítium-ionos kompresszorral felszerelt egység az oxigént összepréseli, így képes azt hosszabb ideig is elraktározni. A megoldás fantasztikusnak hangzik, hiszen jóval könnyebbé teszi a búvárfelszerelés tömegét. De van egy kis probléma…

Először is: a készülék mindössze 29 centiméter hosszú. Ahhoz, hogy a szerkezet használója ne fulladjon meg, a gépen percenként 90 liter víznek kéne átáramolnia, ez elképesztő nyomást jelent. Ahhoz, hogy ez valóban, gond nélkül megvalósuljon, a búvárnak egy halat megszégyenítő gyorsasággal kéne úsznia, amire nincsen túl sok esély.

Az oxigén tömörítésére ráadásul olyan erős akkumulátorra lenne szükség, amely manapság még nem található meg a piacon. Amennyiben a szerkezet valóban működne, a tiszta, túlnyomásos oxigén minden bizonnyal kárt tenne a légző- és a központi idegrendszerben.

Egy Reddit-felhasználó úgy gondolja, egy elektromos áramkör segítségével megoldható, hogy a vízmolekulákat szétbontsák hidrogénre és oxigénre. A tengeralattjárók légzőberendezései is így működnek, ott a kinyert oxigént elvegyítik a fedélzeten lévő levegővel.

Természetesen ez a módszer sem működhetne a Triton esetében, hiszen akkora mennyiségű áramra lenne szükség, amennyit egy atomreaktor termel. Nem valószínű, hogy a szerkezet egy erőműt rejt, ha pedig mégis így lenne, akkor talán nem jó ötlet a szánkra csatolni azt.

A lassan kétéves projekt már bőven elérte a kitűzött 50 000 dolláros célt. Úgy tűnik a támogatók nemigen néznek utána a tudományos tényeknek, összesen 2250 ember döntött úgy: beszáll a finanszírozásba. Mára a felajánlott összeg 830 000 dollár (240 millió forint) körül jár, ami nem is rossz egy működésképtelen gép esetében.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik