Tudomány

Ebből a ceruzából, akár egy paradicsom is kihajthat

Egy dán vállalkozó és diákok összefogásával létrejött új projekt keretében olyan ceruzákat készítenek, amelyekből virágok, gyógynövények és zöldségek növeszthetőek.

Az ötlet igen egyszerű: miután a ceruzán található írás lekopott, az írószerszámot a radíros végével lefelé a földbe kell szúrni – a radír ugyanis egy magot tartalmaz. Ha elég napfényt és vizet kap a ceruza, az kihajt, és akár napraforgók, menta, levendula, paradicsom, borsó vagy szamóca is lehet belőle.

A ceruzák cédrusfából, a színezett mag pedig agyag és grafit keverékéből készültek. A magok tartálya cellulóz alapú, így a ceruza egyetlen káros anyagot sem tartalmaz. A gyártók az alapanyagokat helyben állítják elő a két fő piacon – Észak-Amerikában és Európában – ezzel is csökkentve a környezetszennyezést.

Az ötlet eredetileg a Massachusettsi Technológiai Intézet három tanulójától származik, 2012-ből. Egy Kickstarter-projekt után az elképzelés megtetszett egy dán vállalkozónak, Michael Stausholmnak, aki megegyezett a diákokkal. Az új cég 2013 júniusában kezdte meg működését, Sprout World néven.

Azóta a vállalat több mint 450 000 ceruzát értékesített, nagyjából 60 országban. Azt is sikerült elérni, hogy több nagyobb támogató – ha csak rövid időre is – de megváljon a golyóstollaktól, és a cég ceruzáit használja – így tett például az Ikea, a WWF, sőt, a Vatikán is.

Stausholm szerint a cég egyik fő feladata az, hogy a fenntarthatóság gyakorlati hasznát és érthetőségét is előtérbe helyezze, úgy, hogy közben a szórakozást is biztosítsa. A vállalat által előállított ceruzák és papírok remek útmutatók lehetnek ahhoz, hogy hogyan kell újrahasznosítani a Föld erőforrásait.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik