Tudomány

Drámaian gyorsan öregszik az emberiség

Botos bácsi (bot, öreg, férfi, kéz, )
Botos bácsi (bot, öreg, férfi, kéz, )
2050-ig megduplázódhat a 65 éven felüliek aránya a világon.

Példátlanul gyors ütemben öregszik a világ lakossága, 2050-ig a jelenlegi 8,5 százalékról 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek aránya. Ezt állapította meg az amerikai népszámlálási hivatal, amelynek előrejelzése szerint az idősek száma 1,6 milliárdra növekszik 2050-ig a jelenlegi 617 millióról.

Az emberek tovább élnek, de nem okvetlenül jobb egészségben. Az öregedő lakosság számos kihívás elé állít bennünket, amelyekre fel kell készülni.

Így kommentálta az adatokat Richard Hodes, az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet, a National Institute of Aging igazgatója. A NIA adatai szerint az idősek arányának növekedése a világ minden országában megfigyelhető, s ezen a téren az Egyesült Államokat számos európai és ázsiai ország is megelőzi.

Az előrejelzés szerint az Egyesült Államokban a következő három évtizedben csaknem duplájára nő a 65 évesek vagy annál idősebbek száma és 2050-re eléri a 88 milliót. A világban a 80 éven felüliek száma megháromszorozódik és a tavalyi 126,4 millióról 446 millióra emelkedik a prognózis szerint.

Egyes ázsiai és latin-amerikai országokban a nyolcvanon túliak számának a megnégyszereződése várható. A születéskor várható átlagos élettartam csaknem 8 évvel hosszabbodik meg, a jelenlegi 68,6 évről 76,2 évre emelkedik az évszázad közepéig. A Francia Demográfiai Intézet előrejelzése szerint a világ népessége 2050-ig megközelíti a 10 milliárd főt. Tavaly 7,3 milliárd ember élt a Földön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik