Tudomány

Szívmelengető állatkölykök a moziban!

Nincs abban semmi ördögtől való, hogy sokan szeretnek “napicuki” állatkölyköket megosztani a facebookon, de most itt a lehetőség, hogy végre együtt osztozzon a család a természet szeretetén! Erre mi lehetne jobb alkalom, mint együtt meglesni az Évszakok című film állatainak mindennapjait.

A természetfilmek ritkán kínálnak mindenkinek igazi moziélményt. Kivételesen erős film az Évszakok, amelyet április 14-től vetítenek a mozik. Nemcsak a magas költségvetése miatt (40 millió dollárból készült, így valószínűleg a valaha készült legdrágább természetfilm), hanem mert megadja mindazt, amit egy tudományos ismeretterjesztő filmtől várunk, s közben amire a moziban számítunk: egyszerre vágyunk kikapcsolódásra, fantasztikus látványra, és azokra a megragadott, szívmelengető pillanatokra, melyek egy életre bevésődnek a retinánkba.

Az Évszakok előzetese

Jacques Perrin, az Évszakok rendezője ötven évet töltött a filmiparban, színészként, producerként és rendezőként egyaránt sikerrel alkotott, két általa készített filmet is Oscarra jelölték: legutóbb a Vándormadarakkal indult az arany szobrocskáért. Pontosan tudja hát, hogy mire vágynak az emberek, amikor beülnek a moziba. Nem pusztán szép felvételekre és egy lexikon felolvasására. Helyette inkább kézen fogja a nézőt, és elindul vele felfedezni a vadont. Most ráadásul nem távoli országok egzotikus tájait bújjuk, hanem a saját, európai erdeink sűrűjébe nézünk be, meglessük, milyen állatok vesznek minket körül. Megfigyeljük mit csinálnak, hogyan vadásznak, pihennek, játszanak az állatok, velük vonulunk, legyen szó a bivalyokról, szavasokról, farkasokról vagy kiskacsákról.

Les Saisons

A gyermeki kíváncsiságba és ámulatba enged visszaesni mindenkit az Évszakok: amikor a farkasok önfeledten futkosnak az erdőben a vadlovakkal, vagy egy hiúz ugrál játékosan, ahogy sosem láttuk. A madarak és bogarak röpte úgy jelenik meg előttünk, hogy velük szállunk, mint álmainkban. Mindezt hihetetlen elszántsággal és találékonysággal érték el az alkotók: könnyűszerkezetes repülőkkel,  speciális terepautókkal és drónokkal készült felvételek visznek minket érintésnyi távolságba az állatvilág apraja-nagyjához. Addig-addig keresték a filmezéshez alkalmas állatokat, jártak hónapokon át madárkolóniák közelébe, hogy azok bizalmukba fogadják a filmeseket, amíg azok teljesen fesztelenük röpültek a kamerák előtt is.

2

Legszebb, hogy az egész film úgy készült, hogy megmutathatjuk a városban felnőtt gyerekeknek is, mi vesz minket körül. A természet adta mindazt, amit ma leveszünk a boltok polcairól, s mindazon képességeinket is ott edzettük az erdőkben, amik ma emberré tesznek minket: a túlélés állati ösztöne mellett egymás segítését, a végtelen találékonyságot és hogy értékelni tudjuk a szépséget és a harmóniát.

Az Évszakokat hivatalosan ajánlja:
WWF Magyarország
Magyar Természetjáró Szövetség
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik