Tudomány

Már a foci-vb alatt is volt Zika-vírus Brazíliában

Már 2013-ban, tehát több mint egy évvel az első bizonyíték megjelenése előtt megérkezett Brazíliába a magzati agykárosodással is összefüggésbe hozott Zika-vírus.

DNS-vizsgálatok szerint 2013 májusa és decembere között volt már egy eset, amikor a vírus megjelent az országban – közölte Nuno Rodrigues Faria, az Oxfordi Egyetem és a brazil Evandro Chagas Intézet kutatója és csoportja a Science című szaklapban.

A szakértők hét vírus örökítőanyagát vizsgálták meg, amelyek többek között egy elhunyttól és egy a vírussal összefüggésbe hozott kisfejűségben (mikrokefáliban) szenvedő babától származnak.

A DNS-mutációkból a kutatók kikövetkeztették, mely időszakban érkezhetett a vírus Brazíliába. Az eredmények szerint a korábban feltételezettekkel ellentétben nem 2014 nyarán, a futball világbajnokság idején került az országba.

Brazíliában és az amerikai kontinensen először 2015 májusában fedezték fel a vírus jelenlétét. Az egészségügyi minisztérium becslése szerint 2015-ben 0,4-1,3 millióan fertőződtek meg Zika-vírussal csak Brazíliában. 2016 elejéig azonban mindössze 30 ezer fertőzést regisztráltak, gyakran ugyanis tünetek nélkül zajlik le a betegség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik