Tudomány

Csak az emberek töredékét nem veri át ez az optikai illúzió

Nézze meg alaposan ezt a fehér maszkot ábrázoló képet, aztán döntse el, hogy egy domború, önnel éppen szembe néző arcot lát, vagy egy álarc homorú, belső oldalát!

Hollow Mask Illusion
Hollow Mask Illusion

Ha az első választ gondolja helyesnek, akkor az emberek túlnyomó többségével együtt bedőlt a trükknek: a kép valójában egy homorú arcot ábrázol. Ez viszont azt is jelenti, hogy ön nagy valószínűséggel nem skizofréniás.

Az átlagember agya úgy van huzalozva, hogy a bevésődött emlékek alapján folyamatosan egyszerűsítsen. Mivel viszonylag ritkán látunk homorú arcokat, az agyunk felülírja a valós képet, hogy egyszerűsítse a felismerést. A skizofréniában szenvedők agyában azonban ez a funkció nem megfelelően működik, ezért ők olyannak látják a képet, amilyen valójában.

Két tudós, Danai Dima, a Hannover Medical University és Jonathan Roiser, a University College London tudósai egy kísérlet során tizenhat mentálisan egészséges, és tizenhárom skizofréniával kezelt embert vizsgáltak fMRI-vel (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat), miközben a fenti képet mutatták nekik.

Amikor egy egészséges ember nézte a képet, az agyában erősödött az észlelésért, illetve a vizuális információk feldolgozásáért felelős agyi területek közötti kapcsolat. Ez a kapcsolat annyira erős, hogy még akkor sem a valós képet látjuk, ha pontosan tudjuk, hogy optikai csalódást okozó képet nézünk.

Egy téveszmékre, és hallucinációkra hajlamos skizofrén betegnél azonban nem működik ez az összeköttetés. A kutatók úgy folytatják az agyműködés vizsgálatát, hogy megnézik mi történik az agyban, ha a maszkos kép mozog, növekszik, vagy színt vált.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik