Tudomány
(Untitled)

Képesek befogadni a hangyák korábbi ellenségeiket

24.hu
24.hu

2016. 03. 21. 16:40

A hangyák igen agresszívak egymással szemben: a kolóniák sokszor állnak harcban egymással, a háborúk vége pedig általában területi veszteséggel, vagy a vesztes kolóniai elpusztulásával végződik. Egy új kutatás azonban rámutat: a hangyák messze nem is olyan kegyetlenek, mint azt korábban gondoltuk.
Korábban a témában:

Az elsősorban Ausztráliában és Afrikában őshonos akáciáknak van egy igen apró, de annál erősebb védelmezője: egy különösen erős harapású hangya, a crematogaster mimosae, mely képes akár az elefántokat is megcsípni.

A Floridai Egyetem tudósai egy afrikai fennsíkon végeztek kutatást. A helyi hangyakolóniák nem csupán a növényevő állatok ellen lépnek fel igen agresszívan, hanem a többi kolóniával szemben is.

Egy-egy akáciáért igen pusztító küzdelem szokott zajlani, melyet a nyertes hangyaboly is megérez: a harcok után igen nehéz helyzetbe kerül, hiszen az újonnan megszerzett területeket meg kell védenie, ugyanakkor az elpusztult hangyákat is pótolnia kell.

A kenyai kutatókkal közreműködve a tudósok háborút robbantottak ki különálló kolóniák közt, majd a fák alatt a földre helyezett ponyvák segítségével felmérték az áldozatok számát. A harcok után a győztes kolónia 800 egyedének DNS-ét vizsgálták meg, és arra jutottak, a csoport genetikai összetétele jelentősen megváltozott.

Az általános elképzelés a hangyakolóniákról az, hogy a csoport egyetlen királynő leszármazottait fogja össze. A kutatás azonban azt bizonyítja, ha a fészek kritikus állapotba kerül, a boly képes más kolóniák egyedeit is befogadni, azok pedig készséggel segédkeznek a munkában. Bizonyos nagy veszteségekkel járó harcok után, melyben mindkét csoport lényegében megsemmisül, az életben maradt királynők akár egy új, egyesített fészket is képesek létrehozni.

Hogy a harcok milyen pusztulási szint után és miért szűnnek meg, az továbbra is kérdéses. Egy azonban biztos: a hangyakolóniák működése még annál is összetettebb lehet, mint azt a kutatók korábban gondolták.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.