Tudomány

Egy nyugtalanító kérdés: ön utazna teleportálással?

A Star Trek fantasztikus szállítási módszere, a transzporter-sugár korábban csak elérhetetlen fikciónak tűnt, a technológia és a tudomány fejlődésével azonban az emberiség egyre közelebb kerül ahhoz, hogy hasonló eljárásokat fejlesszen ki. Vajon nem lesz túl veszélyes játék a térugrás?

A transzportálás, vagy más néven a teleportálás jó ideje foglalkoztatja az emberek fantáziáját. Egy márciusban feltöltött Youtube-videó érdekes módon nem a dolog technikai, sokkal inkább a filozófiai részét vizsgálja. Az eredmény meglehetősen nyugtalanító.

A transzporter működése leírva igen egyszerű: a tárgyakat és élőlényeket atomjaira bontja le, hogy a célállomáson végül összerakja azokat. Az egyének külseje, agyszerkezete és természetesen az emlékei is ugyanazok maradnak, a technikával pedig pillanatok alatt lehet egyik pontból a másikba eljutni, igen kényelmesen. A megoldás nagyszerűnek tűnhet, a valóságban azonban a transzportálás egy igen komoly dilemmával jár együtt.

A probléma a következő: azzal, hogy valakit atomjaira bont le a szerkezet, bizony el is pusztítja. A térbe belépve az utazni kívánót a transzporter darabjaira cincálja szét, ezzel az illető megszűnik létezni. Igaz, néhány pillanat múlva egy másik helyen az ember atomjai ismét összeállnak, az egyén emlékei így megmaradnak.

Ezzel viszont egy egészen új élet jön létre. A transzporter tehát nem csupán gyilkológép, de tulajdonképpen a teremtésre is alkalmas – ez pedig igen veszélyes terep. Az a pillanat, amíg a tudat egyáltalán nem is létezik, igen veszélyes, hiszen nem csupán a baleset veszélyét hordozza magában, de akár visszaélésekre is esélyt ad.

Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha a transzportálás félresikerül, és az eredeti, és az új egyén is megmarad, azonos emlékekkel, azonos gondolatokkal? Az elképzelés igen rémisztő, hasonló helyzet látható az Arnold Schwarzenegger-féle A hatodik napon című filmben, ahol a főhős a történet közben döbben rá, hogy valójában egy klón.

A tudomány jelenleg ott tart, hogy a kvantum teleportálással képes akár több kilométeres távolságba is eljuttatni objektumokat – igaz, egyelőre csak kisebb részecskéket. A módszer nagyon hasonló a Star Trekben is látható térugráshoz, tehát a technika lassan valóban lehetővé teszi az efféle utazást – ugyanakkor már a kvantum teleportálás is szabályozva van: a teleportálással kötelező az eredeti testet megsemmisíteni, ezzel elkerülve a klónozás veszélyét.

A fő kérdés továbbra is nyitott: vajon egy a transzpotáláshoz hasonló módszer alkalmas lesz-e valaha arra, hogy embereket is szállítsanak vele? Ehhez első körben abba kell majd beletörődni, hogy az utazással az ember meghal, majd újjászületik. Második körben pedig azzal, hogy a tudat jelentősen módosulhat egy ilyen kaland során, és könnyen lehet, hogy pikk-pakk egy Mátrixhoz hasonló világba kerülünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik