Tudomány

Atombombával sem tudták kinyitni a széfet

Teljesen egyértelmű, hogy egy atombombának semmi nem képes ellenállni, főleg a robbanás központjától mindössze 360 méterre. Pedig mégis: a Teikoku Bank hirosimai fiókjának egy széfjéhez, amelyet az amerikai Mosler cég gyártott – szúrta ki az Index a viszatekintő blogbejegyzést.

Nos, tehát a cég a háború után igencsak gyomorforgató reklámkampányba kezdett, de amit állított, az igaz volt. A robbanás a város nagy részét gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé, amit a lökéshullám nem pusztított el, az a tűz martaléka lett.

A bank kétszintes épülete nagyon közel volt a robbanás helyszínéhez: mindössze 360 méterre attól a hídtól, amit a Little Boyt szállító B-29-es legénysége célpontként használt. Az épület teljes egészében megsemmisült a benne tartózkodó 18 emberrel, széfekkel, értékekkel együtt.

Egy páncélszekrény azonban bár megperzselődött, de épségben maradt. Az igazi megdöbbenést az okozta, hogy amikor kinyitották, mindent épségben találtak benne: készpénzt, dokumentumokat, részvényeket. A Mosler persze nem hagyta kihasználatlanul az „ingyenreklámot”.

Azzal hirdette termékeit, hogy azokat még atombombával sem lehet kinyitni, és ráállt az extrém széfek, biztonsági ajtók gyártására, az atomrobbanásnak ellenálló széf pedig sokáig turistalátványosság volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik