Tudomány

A londoni óriáspatkány, természetesen kamu

Az egész világsajtót bejárta pénteken egy fotó, amin egy férfi egy óriási patkány tetemét tartja egy szemétszedő csipesszel. A sztori szerint, egy villanyszerelő, és a kollégája egy játszótérhez közeli bokorban találtak rá dögre London keleti részén Hackney Downsban. A fotón a patkány tényleg hatalmasnak tűnik, a férfiak pedig esküsznek rá, hogy a farkával együtt majdnem másfél méter hosszú volt, és legalább 11-12 kiló.

Fotó: Tony Smith / Twitter
Fotó: Tony Smith / Twitter

Vannak azonban, akik szerint a patkánytetem megtalálói egyszerűen füllentenek. „Esélytelen, hogy egy patkány ekkorára nőjön, de az is nehezen elképzelhető, hogy valaki így tud tartani egy több mint tíz kilós tetemet azzal a csipesszel” – mondta Jane Hurst, a University of Liverpool biológus professzora a Newsbeat-nek. „A gambiai erszényes patkányok is csak 90 centisre nőnek, de még azok sem nehezebbek másfél kilónál” – tette hozzá.

Ezek szerint nem hihetünk a saját szemeinknek? Nem. Valójában sokkal gyakrabban csap be minket a látásunk, mint az gondolnánk. Amit ezen a fotón látunk, úgy hívják, hogy „kényszerített perspektíva”. A dolgok, amik közelebb vannak a kamera lencséjéhez, sokkal nagyobbnak tűnnek, mint amilyenek valójában.

Íme, egy példa Szingapúrból, egy élő patkánnyal.

Egy twitterező, akinek szintén gyanús lett a fotó, még azt is kiszámolta, hogy mekkora lehet valójában a patkány. Szerinte maximum 60 centi.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik