Tudomány

Klónozással támasztanák fel a kihalt oroszlánfajt

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 10:00

Dél-koreai tudósok kihalt barlangi oroszlánokat klónoznának. A mintákat a közelmúltban talált, közel 12 000 éves leletekből nyernék ki.
Korábban a témában:

A két pleisztocén-kori nagymacska kölyökre tavaly nyáron talált rá egy helyi munkás a szibériai Jakutszktól nagyjából 650 kilométerre. Az extrém hidegnek köszönhetően a leletek kivételesen épen megmaradtak: a lágy szövetek, a fül, a szőrzet, sőt, még a bajusz is konzerválódott.

A hír hallatán a klónozás kiemelkedő szakértője, a dél-koreai Hwang Wu-szuk különös ötlettel állt elő: a maradványokat felhasználva klónozná a már kihalt élőlényeket. Az efféle elképzelés nem áll messze a tudóstól, korábban a gyapjas mamut feltámasztásán dolgozott, és komoly áttöréseket ért el a témában.

A koreai szakember Jakutszkba utazott, hogy elemezhesse a mintákat. Az orosz kutatók azonban csak az egyik kölyök vizsgálatát engedélyezték, a másikat a jobb konzerválás érdekében elzárták. Némi vita is kialakult a jakutszki és a koreai kutatók között, mivel a helyiek jóval kisebb mintavételt engedélyeztek, mint azt Wu-szuk szerette volna.

A minta visszatartásának alapja az az elképzelés, hogy a gyorsan fejlődő tudomány miatt érdemes minél jobban megőrizni az ép leleteket, mert könnyen elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb hasznát vehetik a tudósok egy ilyen jól konzerválódott maradványnak. A koreaiak természetesen csalódottak voltak a döntés miatt, a megszerzett szövetek valószínűleg nem lesznek elegendőek az állatok klónozásához.

A kölykökről már korábban megállapították, hogy igen fiatalon, talán egy-két hetes korukban pusztulhattak el, hiszen testük viszonylag kicsi volt, a szemük nem volt nyitva, és a fogazatuk is igen fejletlen volt. Az oroszlánokat valószínűleg egy barlangi omlás temethette be, míg anyjuk távol volt.

A két oroszlánkölyök tanulmányozása abban is segíthet, hogy a tudósok megértsék, miért halt ki 10 000 évvel ezelőtt a jégkorszakban meghatározó ragadozónak számító faj.

(Via: The Siberian Times)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.