Tudomány

Baktériumokkal világítaná ki Párizst egy francia cég

Fluoreszkáló baktériumokkal forradalmasítaná a világítást egy francia startup, a Glowee. Az Aliivibrio fischeri nevű, eredetileg mélytengeri élőlényekben található egysejtűek szaporításával, a cég környezetbarát, és biztonságos módon, először a kirakatok megvilágítását tervezi, később azonban sokkal messzebbre mennének.

Az első sikeres bemutató után a Glowee nemrég dobta piacra az első termékét. A zselészerű anyag, ami világító baktériumok mellett a túlélésükhöz szükséges oxigént, és cukrokat tartalmazza, egyelőre három napig működik. A cégnél azonban gőzerővel folyik a fejlesztés, aminek célja, hogy hetekig, vagy akár hónapokig működő anyagot állítsanak elő.

„Változtatni szeretnénk azon, ahogy az emberiség a fényt előállítja és használja. Olyan megoldást kínálunk, aminek segítségével a világ energiafogyasztásának 19 százalékát lehetne megspórolni” – mondja a Glowee egyik alapítója, Sandra Rey.

A cég első világítózseléje először csak néhány másodpercig működött, de a baktériumok tápanyag-felhasználásának hatékonyságát sikerült feljavítani, a jelenlegi, háromnapos működési időig.

A biológiai világítás nem új találmány, de egészen addig nem igazán volt rá kereslet, amíg 2013-ban, a francia fővárosban nem korlátozták törvénnyel a kirakatok megvilágítását. A fényszennyezés, illetve energiaspórolás miatt éjjel egy és reggel hét között nem működhet elektromos világítás az üzleteken.

(via IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik