Tudomány

Megtalálták a mogyoróallergia csodaszerét

Csokis mogyorókrém (Nutella, csokikrém, mogyorókrém,)
Csokis mogyorókrém (Nutella, csokikrém, mogyorókrém,)
Ha egészen kicsi kortól adagoljuk a gyereknek a mogyorót, akkor megelőzhető a későbbi allergiás reakció.

Sajnos aki mogyoróallergiától szenved, azt ki kell ábrándítsuk, nem fog meggyógyulni a címben említett csodaszertől, de esélyt adhat a gyerekeinek, hogy ők elkerüljék ezt a kellemetlen kórságot. A BBC azt írja egy tanulmányról, hogy megállapították, ha már egészen kisgyerekkortól mogyoróhoz szoktatjuk a gyereket, elkerülhető felnőttkorában az allergiás reakció.

A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint ez a trükk roppant hatásos, a korai korban mókussá tett gyerekek 80 százalékánál elmaradt később az allergiás roham. A vizsgálatot 550 gyereken végezték el. Az eredmény nem azt jelenti, hogy már anyatej helyett is mogyoróvajat kell tömni a gyerekbe, de kis mennyiségű mogyorós rágcsával hozzá lehet a szervezetét szoktatni az olajos maghoz.

Ha a gyerek az élete első 11 hónapjában valamilyen úton mogyoróhoz juthat, akkor ötévesen már akár egy évre is leteheti a mogyit, utána sem lesz rá allergiás. Gideon Lack professzor, a tanulmány vezető szerzője szerint a probléma része, hogy az emberek “ételfélelemben” élnek. Ugyanis az allergiától való félelem miatt bizonyos ételeket nem esznek az emberek, ezért amikor mégis találkoznak velük, a szervezetük számára ismeretlen lesz az.

A mostani vizsgálatot úgy végezték, hogy a vizsgált csecsemők egyik felének adtak némi mogyorót, a másik nem kapott mást az anyatejen kívül. Hat év múlva a már felcseperedett lurkókat vizsgálták, akik között a mogyorót kapottak jobban tolerálták a magot, még ha egy évre meg is vonták tőlük. A 12 hónapnál hosszabb megvonást még vizsgálni kell.

A mogyoróallergia az angolszász országokban igazán elterjedt – ahogy a mogyoróvaj is: a briteknél és Amerikában összesen 20 ezer kisgyereknél diagnosztizálják évente. Ez már járványos szintet jelent, pláne hogy az 1995 és 2005 közötti adatok szerint megháromszorozódott a mogyoróallergiások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik