Tudomány
sperm and egg cell

Ez lehet a megoldás a férfi meddőségre?

24.hu
24.hu

2016. 03. 05. 11:20

Működőképes spermiumokat hoztak létre kínai kutatók. Az új technikával a hímivarsejtek a természetes környezetüket imitáló laboratóriumi edényben fejlődnek tovább. De vajon jó lesz ez nekünk?
Korábban a témában:

A Cell Stem Cell című amerikai szakfolyóiratban közölt eredmények szerint a laboratóriumi körülmények között létrehozott spermiumok felhasználásával egészséges és termékeny utódok jöttek a világra, amelyek felnőve szaporodni tudtak.

A férfi meddőség egyik fő oka, hogy a herékben lévő korai hímivarsejtek, a primordiális csírasejtek (PGC) nem képesek működőképes hímivarsejtekké alakulni.

Számos kutatásban állítottak már elő sikerrel embrionális őssejtekből korai hímivarsejteket, amelyeket azonban be kellett ültetni meddő egerek heréjébe ahhoz, hogy érett spermiumokká váljanak.

Embryologist doctor in sperm bank holds test tube with sperm
Fotó: Thinkstock

Az új technikával a korai hímivarsejtek a természetes környezetüket imitáló laboratóriumi edényben fejlődnek tovább. A primordiális csírasejtek nem váltak teljesen éretté, de eléggé fejlettek ahhoz, hogy képesek legyenek a nőstény egerektől nyert 379 petesejt megtermékenyítésére. A beültetett embriókból végül kilenc egér született.

A Nancsingi Orvostudományi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai a jövőben főemlősök bevonásával akarják tesztelni a módszert, előkészítve a humán vizsgálatokat.

Ha bebizonyosodik, hogy a módszer biztonságos és hatékony az embernél, akkor a teljesen működőképes hímivarsejteket lehetne létrehozni a mesterséges megtermékenyítési módszerekhez és lombikbébi programokhoz.

Számos amerikai kutató üdvözölte a módszert, az őssejtkutatás terén elért “mérföldkőnek” nevezve az eredményeket – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/ Bielik István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.