Tudomány

Megtalálták a rák Achilles-inát a tudósok

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 04. 10:39

A londoni University College tudósai megtalálhatták a tumoron belüli egyedi sejtmutációk kulcsát – számol be a BBC a Science Journal tanulmánya alapján.

A személyre szabott terápia azonban rendkívül drága lehet, embereken pedig még nem próbálták ki. Szakértők szerint a metódus működhet, azonban a valóságban bonyolultabb lehet, mint amilyennek a kísérleti fázisban tűnik. A kutatók azonban azt remélik, felfedezésük a rák gyógyításának gerincét képezheti és két éven belül elkezdődhet a tesztelés embereken is.

Az új eljárás lényege a DNS személyre szabott analízise. Hasonló kísérletek korábban is történtek, azonban a beteg saját immunrendszerét stimuláló rákellenes vakcinák ezidáig sorra megbuktak. Ennek egyik oka, hogy úgy mozgósították a test védőrendszerét, hogy az rossz célpontot követett. A probléma az, hogy a rákot nem azonos sejtek alkotják, a tumoron belül mutáció, genetikai sokféleség jellemző, tehát a daganaton belül a sejtek különbözőképpen viselkedhetnek. A tumoron belül kvázi egy fa elágazásaiként, egy gyökérmutációból fejlődnek tovább minden irányba a sejtváltozatok, ezt nevezik a rák heterogenitásának.

A tudósok most az antigéneket – a ráksejtek felszínéből kiálló fehérjéket – megváltoztató gyökérmutáció azonosítására vonatkozó felfedezést tettek. A gyökérmutációk célzott támadásának két módja lehetséges. Az első lépésben olyan vakcinát fejlesztenek, amely segít az immunrendszernek a mutáció felfedezésében. A második lépésben “kihalásszák” azokat a sejteket, amelyek célba vették a mutációt, laboratóriumi körülmények között felduzzasztják számukat, majd visszafecskendezik azokat a testbe.

Charles Swanton professzor szerint a felfedezéssel lehetővé vált, hogy célzottan tudják rangsorolni és célba venni a minden sejtben jelenlévő tumor antigéneket. A szakember szerint ez a személyre szabott gyógyítás abszolút határát jelenti, melynek keretében minden páciens teljesen egyéni, testre szabott kezelésben részesülhet.

 

Kommentek

Science and Lab ResearchKicsit mindannyian ősi vírusok vagyunk
Döbbenetes változáson ment keresztül az egy évig az űrben élő űrhajós