Tudomány

Jobb hír nem is lehetne: több az orángután, mint saccolták

orángután (orángután, )
orángután (orángután, )
Már szomorúan feltették a kérdést, mi jön az orángután, amikor rájöttek a tudósok, bénán becsülték meg az emberszabásúak életterét és létszámát. Van remény.

Jelentősen alábecsülték a súlyosan veszélyeztetett szumátrai orángután egyedszámát Indonéziában: az eddig véltnél legalább kétszer több példány él Szumátrán. Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója és munkatársai szerint a szumátrai orangutánról (Pongo abelii) eddig azt hitték, hogy 6600 példánya él Szumátrán. Az újabb kutatások szerint azonban számuk több mint 14 600-ra tehető, az adatokra terepmunka és becslések révén következtettek. Eredményeiket a Science Advances című szaklapban mutatták be.

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben szumátrai orángutánok élnek magasabb, 1500 méter feletti hegyes térségekben és olyan területeken is, amiket eddig nem vettek figyelembe a becslések során. Ilyen élettér például a sziget északi részén lévő Toba-tótól nyugatra fekvő vidék, valamint a fakitermeléstől fenyegetett erdők.

A fakitermelés és a vadorzás miatt Ázsiában súlyosan veszélyeztetett az orángután élettere – ez az egyetlen, itt még megtalálható nagy emberszabású majomfaj. Az orángutánnak két alfaja létezik: a szumátrain kívül a becslések szerint 54 000 példány él Borneó szigetén. A szakértők remélik, hogy a borneói orángutánok (Pongo pygmaeus) száma is magasabb a véltnél – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik