Tudomány

Videón mutatják, hogyan mentheti meg a saját életét

Ha máshonnan nem, talán a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegélynyújtó tanfolyamról mindenki emlékszik még a Heimlich-féle műfogásra. Ez egy kiváló életmentő módszer, ha a párunk, barátunk, ismerősünk, szomszédunk fuldokolni kezd az asztalnál. De minket ki fog megmenteni, ha félrecsúszott egy narancsgerezd?

Íme a csodafogás, amit jobb, ha a memorizálunk

A helyzet az, hogy (sajnos) rengetegen vannak ma Magyarországon, akiket maximum a macskájuk vagy a kutyájuk menthetne meg, ha bajba kerülnének. Az elmúlt 10 évben harminc százalékkal nőtt az egyszemélyes háztartások száma, a fővárosban különösen magas az egyedülállók aránya, 100 budapesti háztartásból 41-ben egy személy él. De aki eredendően nem is él egyedül, annak sem árt felkészülni az esetleges balesetekre, hiszen mindenki szokott néha magányosan bambulni a tévé előtt egy tál popcorn társaságában. Vagyis egyáltalán nem felesleges felkészülni a legrosszabbra.

Jeff Reham kolumbiai tűzoltó és rohammentős videója épp ehhez nyújt segítséget. A férfi megmutatja, mit kell tennünk, ha fuldokolni kezdünk, és nincs senki a közelünkben.

Aki nem értené minden szavát, annak íme az instrukciók:

  • ereszkedjünk térdre
  • támaszkodjunk meg karjainkon úgy, mintha fekvőtámaszozni szeretnénk, öklön vagy tenyéren, mindegy
  • emeljük fel először egyesével mindkét karunkat
  • majd egy hirtelen mozdulattal rántsuk a magasba mindkettőt, és érkezzünk teljes súlyunkkal a mellkasunkra
  • esés közben próbáljunk meg kilélegezni, ezzel is segítve a torkunkon akadt falat távozását

Jeff azért megjegyzi, hogy ez nem száz százalékos módszer fulladás ellen, mégis több mint, amit egyébként tennénk. (Valószínűleg semmit.) De van még itt két dolog, amire nem árt figyelni. Az első, hogy várandós kismamák semmiképp se próbálják ki ezt a módszert, hogy mi mást tegyenek helyette, az sajnos nem derül ki a videóból.

Plusz, és ez már saját tapasztalat, elvágódásnál próbáljuk mereven tartani a nyakat, mert könnyen törött állal végezhetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik