Tudomány

A kínai kormány egyszerűen arrébb pakolt 9 ezer embert, hogy ne zavarják az UFO-kutatást

Kína, a Guizhou tartomány hegyeinek mélyén 2011 óta építi a világ legnagyobb rádióteleszkópját, hogy kapcsolatba tudjanak lépni földönkívüli civilizációkkal, vagy idegen létformákkal. A több mint öt éve épülő szuper érzékeny teleszkóp úgy néz ki, hogy az idén végre elkészül, de ahhoz, hogy használni is tudják,  5 kilométer sugarú körben mindenkit el kell költöztetni a környékről.

A szerkezet szenzorai ugyanis annyira érzékenyek, hogy az ott élő emberek zajai miatt használhatatlan lenne. Ezért a kínai kormánynak közel 10 ezer embert ki kell költöztetnie, a hatóságok pedig nem is vártak túl sokáig. Fejenként mindenkinek fizettek 12 000 yuan-t, vagyis kevesebb mint 521 ezer forintot, hogy hagyja hátra az eddigi életét, visszakozásra nem volt sok lehetőség.

A hatalmas szerkezet közel 4500 mozgatható panelből áll, a súlya pedig több mint 30 tonna. A teleszkóp a világegyetem távoli pontjait fogja majd vizsgálni, valamint megpróbál értelmes üzeneteket kihallani az űrből érkező fehér zajból. A világ második legnagyobb hasonló monstruma Puerto Ricóban található, de a kínai szerkezet annál háromszor érzékenyebb lesz.

Íme egy videó a teleszkóp építéséről:

Forrás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik