Tudomány

Megható levéllel buzdítja vizsga előtt a diákjait egy tanárnő

Az üzenetet ezrek osztják a Facebookon.

Rylan, egy indianai kisfiú a minap sírva jött haza az iskolából. Az anyja először megijedt, de kiderült: az öröm könnyeit látja gyereke arcán. Az alsósok egy állami vizsga megírása előtt álltak; az emiatt érthetően izguló Rylan és osztálytársai ezért kaptak egy biztató levelet tanárnőjüktől. Ettől tört el a mécses.

Ezek a vizsgák nem tudják felmérni, hogy ti mennyire egyediek és különlegesek vagytok. Azok az emberek, akik összeállítják és értékelik ezeket a teszteket, nem ismernek titeket annyira, mint én, és főleg nem annyira, mint amennyire a családotok ismer titeket.”

A komolyabb dicséretek azonban csak most kezdődnek:

Nem tudják, hogy van köztetek, aki két nyelven is beszél, nem tudnak arról, hogy szerettek énekelni vagy rajzolni. Sosem látták, milyen tehetségesen táncoltok. Nem tudnak arról, hogy a barátaitok bármikor számíthatnak rátok, vagy, hogy a nevetésetek a legsötétebb napot is képes feldobni, és nem tudják, hogy elvörösödtök-e, amikor szégyellősek vagytok.”

A felsorolás hosszan folytatódik, majd a levél ismét visszatér a tesztre:

A pontszámok, amiket ezeken a vizsgákon kaptok, elárulnak valamit, de nem mindent. Nem jellemeznek titeket. Sokféleképpen lehet valaki okos. És TI okosak vagytok. (…) Ti vagytok a fény, ami beragyogja a napjaimat, és miattatok van, hogy minden nap boldogan jövök a munkába.”

Az üzenet kéréssel fejeződik be:

Mindössze annyit kérek, hogy hozzátok ki magatokból a maximumot, és ne adjátok fel! Ezen dolgoztok óvoda óta, és készen álltok erre a vizsgára. Hiszek bennetek!”

Amikor az anyuka kiposztolta a levelet, a tanárnő azt kérte, ne írják ki a nevét – elsősorban azért, mert az üzenet nagy része nem az ő agyszüleménye (2015-ben Texasban már terjedt egy hasonló írás, de van, aki szerint az eredeti 2009-es); ő csak kiegészítette, az alkalomra aktualizálta a sorokat.

Függetlenül attól, hogy kitől származik az iromány első verziója, ez a változat hatásosnak bizonyult: a BuzzFeed szerint Rylan azóta rengetegszer elolvasta, és minden egyes alkalommal meghatódik – már csak magától a ténytől is, hogy ők ilyen kedves üzenetet kaptak a tanáruktól.

A Facebookon közel 15 ezren osztották meg a bejegyzést.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik