Tudomány

Sárga eső esett Budapesten

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 03. 01. 13:00

Hétfő késő délután, kora este sokan csodálkozva tapasztalták a főváros és az ország több pontján, hogy az eső után finom, sárgás, narancssárgás por maradt a tárgyakon. A chemtrail hívei tudálékosan bólogattak: lám-lám, itt a bizonyíték, ám az összeesküvés-elméleteket elutasítók is kissé aggódva törölgették a lisztszerű, finom port az autókról.

Nem túlozzuk el, nincs még három éve, hogy Kárpátalján pánik tört ki a sárga eső miatt.

Pillanatok alatt elterjedt a hír, miszerint a szennyeződést egy szlovákiai atomerőműben bekövetkezett robbanás okozta. Több hivatal még az óvodákat, iskolákat is figyelmeztette, ne engedjék ki a gyerekeket az udvarra.

Porként szállt fölénk a homok

Pedig egy teljesen természetes, és mondhatni gyakori jelenségről van szó – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. A most bőséges esőt hozó mediterrán ciklon vasárnap még a Földközi-tenger felett tartózkodott, innen érkezett térségünk fölé.

A ciklon egy körülbelül 1000 kilométer kiterjedésű, alacsony nyomású légköri képződmény, amely középpontja körül – az északi féltekén – az óramutató járásával ellentétes irányban örvénylik, miközben maga is mozog. A benne található időjárási frontok változékony időjárást okoznak, a mediterrán ciklonok a Földközi tengerből tetemes mennyiségű vizet szállítanak.

Ennek a mostani ciklonnak az egyik szektora száraz, szeles időt okozott Észak-Afrikában, nagy mennyiségű szaharai homokot kapott fel, és emelt nagy magasságokba – egészen pontosan Líbiából. Ezek a tényleg nagyon apró szemcsék követték a ciklon keleti-északkeleti mozgását, még porként érkeztek Európa fölé.

Itt aztán keveredett a csapadékos légtömegekkel, az eső pedig szó szerint kimosta levegőből a szaharai homokot – magyarázza a meteorológus. Amit tehát tegnap sárgás pornak láttunk, nem más, mint a Líbia karavánokat látott homokja.

A Severe Weather analízise az EUMETSTAT műholdfelvételén a ciklonról, és az észak-északkelet felé áramló homokról (Forrás: Időkép.hu)

Nem ritka jelenség, hogy a két tényező, mármint a mediterrán ciklon és annak hidegfrontja előtt áramló afrikai homok “találkozik” Európa felett, de Magyarország nem mindig kap belőle. Tegnap sem csodálkozhattunk sokáig, az újabb esőzések hamar elmosták a sárgás port.

Kígyók, békák, halak is potyoghatnak

Ha már égből potyogó furcsaságokról van szó, említsük meg: békák, halak is hullhatnak a fejünkre. Egy erős forgószél kell hozzá, amelynek szívó hatása a vízzel együtt az élőlényeket is kiemeli a vízből. Aztán ahogy gyengül, “kidobálja” magából a halakat, békákat, piócákat. A forgószél erejétől függően akár néhány száz kilométerrel távolabb.

Hazánkban is megtörténhet, de a mi miniforgószeleink néhány 100 méternél messzebb nem bírják a kígyó, béka cipelését.

Marad az özönvíz

Ami pedig a mostani esőt illeti, holnapra már az ország teljes területén eláll. Budapesten környékén viszont az elmúlt bő fél napban 30-40 milliméter eső esett, ami önmagában meghaladja a márciusi átlagos csapadékmennyiséget. Eltelt a hónapból 12 óra, de leesett a máskor 31 napra eloszló csapadék…

Még rosszabb hír, hogy az Adriai-tenger felszíni hőmérséklete két fokkal melegebb az átlagosnál, ami kedvez a ciklonok kialakulásának. Következésképp pedig csütörtök-péntek magasságában, majd vasárnap is intenzív esőkre készülhetünk, és amennyire most előre lehet jelezni, csapadékos időszak elé nézünk.

(Kiemelt képünk Doki069 fotója Herceghalomról. Forrás: Időkép.hu)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.