Tudomány

Tumorgyilkos őssejtekkel győzhetik le a rákot

Az amerikai kutatók által létrehozott őssejtek felkutatják és levadásszák a rákos sejteket.

A Science Daily híre szerint az Észak-karolinai Egyetem gyógyszerkutatói olyan rákgyilkos őssejteket hoztak létre, amelyek segítségével gyógyítható lehet az agydaganat egyik legagresszívabb fajtája, a glibolastoma. A lap szerint a felfedezés új fejezetet nyithat a rák gyógyításában.

A glioblastoma a rosszindulatú daganatok egyik legveszélyesebb fajtája, amelynek halálozási rátája hetven százalék körül van. Nem véletlenül, hiszen rendkívül nehéz kezelni; még ha el is távolítják a tumort, szinte lehetetlen felszámolni az invazív áttéteket.

A statisztikák szerint a betegek túlnyomó többsége a betegség diagnosztizálását követő másfél éven belül meghal.

„A pácienseknek nagy szükségük van a jelenleginél jobb színvonalú ellátásra”

– hangsúlyozta Shawn Hingtgen kutatásvezető, a UNC Eshelman Gyógyszerészeti Iskola tanársegédje.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban leírt módszer alapja egy 2007-ben kifejlesztett Nobel-díjas eljárás, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy közönséges bőrsejtekből embrionális őssejteket állítsanak elő. Hingtgen és csapata a fibroblaszt nevű, a bőr kollagén rostjainak kiválasztásáért felelős sejteket használta. Kísérleti egereken végzett kutatásaik során bebizonyították, hogy az így előállított idegi őssejtek képesek felkutatni és megölni a műtét után megmaradt rákos sejteket, és arra is rábírták őket, hogy olyan tumorgyilkos proteint termeljenek, amely még eredményesebbé teszi a bevetésüket.

A kutatók a daganat fajtájától függően 160-220 százalékkal tudták növelni a kísérleti állatok túlélési esélyeit. A következő lépésben emberi őssejtekkel is kipróbálják a módszert, és olyan rákgyógyszereket is tesztelnek majd, amelyeket a tumorgyilkos sejtekbe juttatva, megsokszorozhatnák a hatékonyságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik