Hőség Spanyolországban (Array)
Tudomány

Klímaváltozás: évenként érkezhetnek a pokoli hőhullámok

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 25. 15:13

A húszéves periódus évenkénti ciklussá alakulhat - a szegények, idősek és gyerekek halhatnak bele.  

A Climatic Change című folyóiratban közölt eredmények szerint a károsanyag-kibocsátás visszaszorításának hiányában az intenzív hőhullámok – vagyis a rendkívüli forrósággal kísért háromnapos periódusok – még szélsőségesebbé fognak válni.

Gyakrabban érkeznek, de melegebbek is lesznek

Az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársaként dolgozó Michael Wehner hangoztatta, hogy az extrém forróság halálos következményekkel is járhat a hőhullámokra jellemzően legérzékenyebb csoportok, úgy mint a szegények, az idősek és a nagyon fiatalok esetében.

Az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) klímamodelljére támaszkodva a kutatók arra jutottak, hogy a jelenleg átlagosan húszévente előforduló kemény hőhullámok 2075-re éves rendszerességgel jelentkezhetnek a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán, köztük Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi területein, valamint Dél-Amerika középső részén.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy 2050-re ezek a hőhullámok a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán legalább 3 Celsius-fokkal, 10 százalékán legalább 5 Celsius-fokkal melegebbek lesznek, mint most.

Csökkenthető a hullám

A tavaly decemberi párizsi klímacsúcs több mint 190 résztvevő országa által elfogadott megállapodás hosszú távú célja annak biztosítása, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest “jóval” két Celsius-fok alatt maradjon. A károsanyag-kibocsátás visszaszorítására vonatkozó vállalások azonban nem elegendőek ennek megvalósításához.

Az új kutatás, amely az emisszió-csökkentés egészségre, mezőgazdaságra, hurrikánokra, tengerszintre és aszályokra gyakorolt hatását vizsgáló nagyobb projekt része, azt mutatta, hogy szigorú intézkedésekkel jelentősen enyhíteni lehetne a hőhullámok jelentette veszélyt.

A tanulmány szerint az üvegházhatású-gázkibocsátás agresszív visszaszorításának pozitív következményei már a század közepétől érezhetővé válnának, a szélsőséges hőhullámok számának és erejének tekintetében is

– húzta alá Claudia Tebaldi, az NCAR munkatársa.

A tanulmány szerint a klímaváltozás megfékezésére irányuló kemény erőfeszítések ellenére, 2075-re a világ szárazföldi területeinek egyötödét éves szinten fogják sújtani intenzív hőhullámok.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.