Hőség Spanyolországban (Array)
Tudomány

Klímaváltozás: évenként érkezhetnek a pokoli hőhullámok

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 25. 15:13

A húszéves periódus évenkénti ciklussá alakulhat - a szegények, idősek és gyerekek halhatnak bele.  

A Climatic Change című folyóiratban közölt eredmények szerint a károsanyag-kibocsátás visszaszorításának hiányában az intenzív hőhullámok – vagyis a rendkívüli forrósággal kísért háromnapos periódusok – még szélsőségesebbé fognak válni.

Gyakrabban érkeznek, de melegebbek is lesznek

Az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársaként dolgozó Michael Wehner hangoztatta, hogy az extrém forróság halálos következményekkel is járhat a hőhullámokra jellemzően legérzékenyebb csoportok, úgy mint a szegények, az idősek és a nagyon fiatalok esetében.

Az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) klímamodelljére támaszkodva a kutatók arra jutottak, hogy a jelenleg átlagosan húszévente előforduló kemény hőhullámok 2075-re éves rendszerességgel jelentkezhetnek a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán, köztük Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi területein, valamint Dél-Amerika középső részén.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy 2050-re ezek a hőhullámok a bolygó szárazföldi területeinek 60 százalékán legalább 3 Celsius-fokkal, 10 százalékán legalább 5 Celsius-fokkal melegebbek lesznek, mint most.

Csökkenthető a hullám

A tavaly decemberi párizsi klímacsúcs több mint 190 résztvevő országa által elfogadott megállapodás hosszú távú célja annak biztosítása, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest “jóval” két Celsius-fok alatt maradjon. A károsanyag-kibocsátás visszaszorítására vonatkozó vállalások azonban nem elegendőek ennek megvalósításához.

Az új kutatás, amely az emisszió-csökkentés egészségre, mezőgazdaságra, hurrikánokra, tengerszintre és aszályokra gyakorolt hatását vizsgáló nagyobb projekt része, azt mutatta, hogy szigorú intézkedésekkel jelentősen enyhíteni lehetne a hőhullámok jelentette veszélyt.

A tanulmány szerint az üvegházhatású-gázkibocsátás agresszív visszaszorításának pozitív következményei már a század közepétől érezhetővé válnának, a szélsőséges hőhullámok számának és erejének tekintetében is

– húzta alá Claudia Tebaldi, az NCAR munkatársa.

A tanulmány szerint a klímaváltozás megfékezésére irányuló kemény erőfeszítések ellenére, 2075-re a világ szárazföldi területeinek egyötödét éves szinten fogják sújtani intenzív hőhullámok.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.