Tudomány

Óriási megapoliszok alakulhatnak ki a jövőben

Tokió már nem sokáig lesz a világ legnagyobb városa. Ha nem történik valami rendkívüli, az évszázad végére 88 milliós óriásváros is kialakulhat Afrikában.

Megállíthatatlanul nő az emberiség létszáma – ha nem történik semmi, 2050-ben már tízmilliárdan leszünk a Földön. Ez nem kimondottan új információ, arról azonban kevés szó esik, hogy helyileg hogyan oszlik el ez az óriási növekedés.

Afrika feltör

Napjainkban Tokió a világ legnépesebb városa 38 millió lakóval. A tíz legnagyobb város közül csak egyetlen – Kairó – van Afrikában, és kettő – Sao Paulo és Mexikóváros – Latin-Amerikában. A következő három évtizedben azonban nagy változások mennek végbe. A torontói egyetem kutatói növekedési modellt készítettek, melyből az is kiderül, hogy melyek lesznek 2050-re a Föld legnépesebb települései.

A legnagyobb városok 2050-ben a torontói kutatók jóslata szerint

10. Mexikóváros, Mexikó – 24,3 millió
9. New York, Egyesült Államok – 24,8 millió
8. Karacsi, Pakisztán – 31,7 millió
7. Tokió, Japán – 32,6 millió
6. Lagos, Nigéria – 32,6 millió
5. Kalkutta, India – 33 millió
4. Kinshasa, Kongói Demokratikus Köztársaság – 35 millió
3. Dakka, Banglades – 35,2 millió
2. Delhi, India – 36,2 millió
1. Mumbai, India – 42,4 millió

A modell alapján Tokió elveszíti majd elsőségét, és már csak a hetedik helyen áll, 32,6 millió lakóval. A legismertebb világváros, New York 24,8 millió lakójával a kilencedik legnagyobb lesz. Indiai városok törnek az élre – Mumbai lehet majd az első 42,4 millió lakóval, azt követi Delhi 36,2 millió polgárával, de az ötödik helyen is indiai város állhat majd, az addigra 33 milliós Kalkutta. Banglades fővárosa, Dakka a világ legnagyobb városává léphet elő.

Afrika is előretör: kicsit több, mint 30 év múlva negyedik helyen állhat Kongó fővárosa. A ma még „csak” tízmilliós Kinshasa 35 milliósra duzzadhat majd. Nigéria fővárosa, Lagosz is hatalmas növekedésen mehet keresztül, ötmilliósról 32 milliósra nőhet. A pakisztáni Karacsit jósolják a nyolcadik legnagyobb városnak 2050-re, és Mexikóváros lehet a tizedik.

Gigapoliszok

Mumbai elsősége nem tart majd sokáig – jósolják a kutatók. A modellt ugyanis egészen 2100-ig elkészítették – akkorra már 88 millió lakosával a nigériai Lagos lehet az első, de 2075-ben egy időre Kinshasa is átveszi majd a vezetést. (Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik