Antioquia University's Neurobanco coordinator, Colombian doctor Carlos Villegas (out of frame), holds a brain section to analyze at the laboratory in Medellin, Antioquia department, Colombia on December 2, 2014. Neurobanco, the only brain bank in the country, is a mainstay for global research on brain diseases, with a donation of 234 brains stored at -80 ∞C, many of which belonged to Alzheimer patients.   AFP PHOTO/RAUL ARBOLEDA / AFP / RAUL ARBOLEDA
Tudomány

A túl sok cukor agykárosodást okozhat

24.hu
24.hu

2016. 02. 20. 14:45

Egy tanulmány szerint a fiatalkori cukorfogyasztás ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás. A fiatalkori stressz és a cukoroldat-ivás egyaránt rossz hatással volt a kortizol megkötéséért felelős receptor működésére, ami nagyban befolyásolhatja a súlyos stresszhelyzetekből való felépülést. A kutatások azt mutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás és a stressz egy másik gén, az idegek növekedéséért felelős Neurod1 működését is gátolja. A kutatók szerint eredményeik komoly aggodalomra adnak okot: annál is inkább, mivel a kilenc-tizenhat éves gyerekek világszerte nagyon sok cukros üdítőt fogyasztanak.
Egy friss kutatás szerint a túlzott cukorfogyasztás súlyosan visszavetheti egyes agyterületek fejlődését.
Korábban a témában:

A Quartz pénteki cikke szerint a fiatalkori cukorfogyasztás ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás. „Mindenki tudja, hogy ha túl sok cukros üdítőt vagy limonádét iszunk, könnyen elhízhatunk és tönkremehetnek a fogaink, de legújabb kutatásunk arra is rávilágít, hogy mekkora kárt tehetnek az agyunkban ezek az italok” – írták közös tanulmányukban Jayanthi Maniam kutatási munkatárs és Margaret Morris professzor, az UNSW Australia egyetem munkatársai.

A túlzott cukorbevitel elsősorban az agynak azt a részét károsíthatja, amely az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felel. Köztudott, hogy a stressz és a gyerekkori traumák nagymértékben növelik a mentális betegségek és a pszichiátriai rendellenességek kialakulásának veszélyét. „Minél több traumatikus esemény – például baleset, gyász, természeti katasztrófa, fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazás, családon beüli erőszak – történik egy gyerekkel, annál jobban megnövekedhet a szervezetében a kortizol nevű stresszhormon koncentrációja – írták a kutatók. – Arra is vannak bizonyítékaink, hogy a gyerekkori bántalmazás visszavetheti az agy fejlődését és kóros szorongásokhoz is vezethet.”

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy súlyosbíthatja-e a nagy cukortartalmú italok fogyasztása a gyerekkori stressz hatásait. Mivel a nők általában jobban ki vannak téve a fiatalkori traumáknak, nőstény patkányokat használtak a kísérleteik során.

„A kísérleti állatok fele alacsony zsírtartalmú eleséget és vizet, másik fele pedig a táp és a víz mellett huszonöt százalékos cukoroldatot is kapott. Azok a patkányok, amelyeket intenzív stressznek tettünk ki, néhány napos korukig kisebbek voltak, mint a társaik de ez a különbség idővel eltűnt – írták a kutatók. – Azok a patkányok, amelyek cukrot kaptak, jóval több kalóriát fogyasztottak, mint a többiek – függetlenül attól, hogy melyik csoportba (a stresszcsoportba vagy a kontrollcsoport) tartoztak.”

A patkányok fejlődését tizenöt hetes korukig követték figyelemmel, ezután pedig alapos vizsgálatnak vetették alá az agyukat. „Mivel tudjuk, hogy a fiatalkori stressz a mentális egészségre és a szellemi teljesítőképességre is hatással lehet, az agynak azt a hippokampusz nevű részét vizsgáltuk meg, amely mind a memória mind pedig a stresszkezelés szempontjából fontos szerepet játszik” – magyarázták a tudósok.

A kutatók külön vizsgálták a kontroll- és a stresszcsoport azon tagjait, amelyek csak alacsony kalóriatartalmú eleséget és azokat, amelyek cukoroldatot is kaptak. „Azt találtuk, hogy azoknak a kontrollállatoknak a hippokampuszában, amelyek nagy mennyiségű cukrot fogyasztottak, hasonló elváltozások keletkeztek, mint azokéban, akiket stresszhatásnak tettünk ki, de nem kaptak cukrot” – fejtegették. A fiatalkori stressz és a cukoroldat-ivás egyaránt rossz hatással volt a kortizol megkötéséért felelős receptor működésére, ami nagyban befolyásolhatja a súlyos stresszhelyzetekből való felépülést. A kutatások azt mutatták, hogy a túlzott cukorfogyasztás és a stressz egy másik gén, az idegek növekedéséért felelős Neurod1 működését is gátolja.

A kutatók szerint eredményeik komoly aggodalomra adnak okot. Mint írták, mivel a kilenc-tizenhat éves gyerekek világszerte nagyon sok cukros üdítőt fogyasztanak, „ha az emberi szervezetben is olyan folyamatok játszódnak le, mint amiket a patkánykísérletek során tapasztaltunk, kiemelten fontos lenne a társadalom számára a cukorfogyasztás csökkentése”.

A tanulmány hangsúlyozta: annak ellenére, hogy embereken természetesen nem lehet ilyen kísérleteket végezni, nagyon valószínű, hogy a gyerekekre is hasonó hatással van a cukorfogyasztás – hiszen azok az agyi területek, amelyek a stresszválaszt és a táplálkozást szabályozzák, valamennyi emlősfajnál ugyanúgy működnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.