Tudomány

Hallgasson bele a fekete lyukak csiripelésébe!

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 14:53

Hozzápasszintották az emberi fülnek hallható hangtartományokhoz az egymás körül táncoló fekete lyukak gravitációs hullámait. A végeredmény kísérteties zörej.
Korábban a témában:

Az év, ha nem az évtized tudományos bejelentése volt csütörtökön, hogy igazolták az einsteini gyanút: léteznek a gravitációs hullámok. A hajlongó téridő erős jelét a LIGO obszervatóriumok érzékelték az Egyesült Államokban még tavaly szeptemberben. Két, összeolvadni készülő fekete lyuk hullámait érzékelték, ezt sikerült hanghullámokká alakítani mesterségesen.

Az erőteljes esemény 50-szer több energiát szabadított fel, mint a megfigyelhető univerzum eddigi összes csillaga, és csak másodpercekig tartott. A felvételen a gravitációs hullámok és a hangullámok először azonos frekvencián hallhatóak, másodszor pedig a hanghullámokat az emberi fülnek hallhatóbb, magasabb frekvenciára kalibrálták. A tudósok ezeket a kis hangokat amúgy csiripnek nevezték el, mivel hasonlók egy madár csiripeléséhez.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Guadalajara, 2007. július 15.
Egy nõ felfújt óvszert mutat a vásárlóknak a guadalajarai kondomvásáron 2007. július 14-én. (MTI/AP/Guillermo Arias)Nemsokára elkészülhet a szuperóvszer - fűből
British scientist Stephen Hawking arrives for the BAFTA British Academy Film Awards at the Royal Opera House in London on February 8, 2015. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / AFP / JUSTIN TALLISStephen Hawking gratulált a gravitációs hullámok felfedezőinek