Tudomány

Egy lépéssel közelebb kerültek a németek a fúziós energiatermeléshez

A greifswaldi kutatóreaktorban magyar tervezésű berendezés is működik.

Fél másodpercnyi időre sikerült hidrogénplazmát előállítani a németországi Greifswaldban lévő kísérleti fúziós reaktorban. A Max Planck Plazmafizikai Intézet egyik igazgatója elmondta: 2020-ig lépésről lépésre 30 percre növelnék a plazmaállapot idejét. A kísérletet elindító gombot Angela Merkel német kancellár nyomta meg, aki maga is fizikus.

Az intézet szerint még több évtizedig tart, mire sikerül magfúzióval energiát előállítani. A hidrogén viszont szinte korlátlanul elérhető, és négy vödör vízből annyi energiát lehetne nyerni, mint negyven tonna szénből – mondta az intézet tudományos igazgatója.

A Wendelstein 7-X elnevezésű fúziós reaktor Németország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása, és az európai magfúziós kutatások alappillére. A berendezés a Napban zajló reakciókat modellezi, erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát, így állítva elő hatalmas mennyiségű tiszta energiát.

Szakértők több mint hatvan éve dolgoznak azon, hogy a magfúziót környezetbarát energiatermelésre használják fel. Az egymilliárd euróból megépített német berendezés működését a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja által kifejlesztett kamerarendszer felügyeli. A magyar kutatók és mérnökök által fejlesztett rendszer feladata, hogy a fúziós szerkezetet megvédje a károsodástól az esetleges meghibásodások esetén. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik