mers (Array)
Tudomány

Tíz év múlva lehet vakcina a Zika-vírus ellen

24.hu
24.hu

2016. 01. 27. 21:47

Pár éven belül meglehetne az ellenszere a babák kisfejűségét okozó vírusnak, azonban az engedélyeztetés hosszú folyamat. Addig marad a pánik, egyelőre még csak Amerika-szerte.
Korábban a témában:

Ahogy egyre nő a pánik a világon a Zika-vírus miatt, egyre többen várják a megváltást a tudósoktól. Azonban a BBC-vel amerikai kutatók közölték, hogy leghamarabb egy évtizeden belül lehet általánosan használható vakcina.

Eközben Brazíliában nő a pánik a vírus miatt, ami ugyan nem öli halomra az áldozatait, mint az ebola, viszont a fertőzött magzatok súlyos fejlődési rendellenességekkel születnek: az átlagnál kisebb koponyával, agykárosodással, sőt a halva születés sem ritka sajnos. Jelenleg még a diagnózis is nehéz, gyógymód pedig nem létezik.

Jelenleg a Texasi Egyetem Orvostudományi Kara dolgozik egy vakcinán Galvestonban, többek között az FBI védelme alatt. Nemrég tértek vissza Brazíliából mintákkal megrakodva. Közölték, az oltóanyagot két éven belül kifejleszthetik, de a tesztelés és az engedélyeztetés iszonyat hosszú idő.

Scott Weaver professzor közben azzal riogat, hogy a félelem teljesen jogos, nagyon veszélyes a vírus a magzatokra. A torzult fejű babák ha életben maradnak, életük végéi szellemileg korlátozottak lesznek.

A vírust 1947-ben fedezték fel a közép-afrikai Ugandában, a Zika-erdőbeli majmok szervezetében. Az első emberi esetet 1954-ben jelentették Nigériából. Évekig nem volt újabb eset, a tudomány el is felejtette a vírust (aminek jelenlétét később Pakisztánban, Malajziában és Indonéziában is észlelték). 2007-ben aztán a csendes-óceáni Mikronéziában, Yap szigetén tört ki járvány, ekkor kezdték tanulmányozni a vírust.

2013-ban már Francia Polinéziában is észlelték, idén pedig robbanásszerűen kezdett terjedni Amerikában. Weaver szerint milliókat fertőzhet meg majd. A betegség amúgy nem súlyos lefolyású, influenzaszerű tünetekkel jár, és akár ondóval vagy nyállal terjedhet, bár ritkán. Alapvetően az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

A worker uses a broom to arrange unsorted recyclable materials including plastic bottles made of polyethylene terephthalate (PET), steel and aluminum cans at the Tsurumi Recycling Center, operated by Yokohama Resources & Wastes Recycling Public Corp., in Yokohama, Kanagawa Prefecture, Japan, on Friday, Feb. 20, 2015. Aluminum buyers in Japan, Asia's largest importer, will see the fee they pay to secure supply fall next quarter for the first time since 2013 amid regional oversupply, said three people involved in negotiations that start next week. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty ImagesMűanyagbolygót csinálunk a Földből
Astronaut Charles Duke Jr, Apollo 16 lunar module pilot, salutes the US flag at the Descartes landing site during the mission's first extravehicular activity, Moon, April 21, 1972. The Lunar Module and the Lunar Roving Vehicle are at the left. (Photo by NASA/Underwood Archives/Getty Images)Matematikai alapon cáfolták a leghíresebb összeesküvés-elméleteket