Tudomány

Lehet, hogy mégiscsak idegen civilizáció nyomára bukkantunk

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 17:43

Egy idegen civilizáció által épített megasrtuktúra keringhet a Földtől 1500 fényév távolságra lévő KIC 8462852 nevű csillag körül – a hírt nem a túlzott lelkesedésre hajlamos ufóprtálok, hanem mértékadó tudományos lapok robbantották tavaly októberben.

A szépnevű csillagot 2009-ben fedeztek fel a csillagászok, a földszerű bolygók után kutató Kepler űrtávcső segítségével. Miközben éveken át megfigyelték, egyértelművé vált: valami kering körülötte, ami rendszertelen időközönként eltakarja a fényét. Méghozzá valami hatalmas, mert olykor a csillag által kibocsájtott fény 22 százalékét is kitakarja.

Több lehetséges magyarázat közül az egyik, hogy egy idegen civilizáció építményeiről van szó. A legvalószínűbbnek egészen mostanáig azt tartották, hogy a csillag körül üstökösök keringenek, amit egy, a csillagrendszeren átsuhanó másik csillag gravitációja röpített a KIC 8462852 köré.

Kiderült azonban, hogy ez lehetetlen. Bradley Shaefer, a Louisiana Egyetem csillagászának számításai szerint 648 ezer darab, 200 kilométer széles, együtt mozgó üstökösre lenne szükség ahhoz, hogy ki tudják takarni azt a fénymennyiséget, amekkorát a Kepler észlelt.

Bár a rejtélyes csillagról csak néhány éve vannak közeli felvételek, Shaefer sokkal korábbi, olyan fotókat is tanulmányozott, amik a KIC 8462852 környékét ábrázolják. Egészen a XIX. század végéig ment vissza, és legnagyobb meglepetésére azt tapasztalta, hogy a csillag alig száz év alatt nagyjából 20 százalékot veszített a fényéből, ami abszolút nem jellemző a KIC 8462852 típusába tartozó csillagokra.

„Mindez problémákat okoz a üstökösökről szóló teóriával kapcsolatban. Sokkal több megfigyelésre, és adatra van szükségünk ahhoz, hogy kiderítsük, mi is folyik ott valójában” – nyilatkozta Tabetha Boyajian, a csillagot felfedező tudóscsoport vezetője a New Scientist-nek.

Persze, nagyon messze vagyunk attól, hogy kijelentsük: az objektumokat egy fejlett idegen civilizáció építette és szórta szét a csillag körül, hogy energiát nyerjenek ki belőle. Egyelőre annyi biztos, hogy ez is egy lehetséges magyarázat, ami még mindig szóba jöhet.

(via: Gizmodo)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.