HANDOUT - The panoramic view created from the first two CIVA images, released on 13.11.2014 by ESA, confirms that Rosetta"s lander Philae is safely on the surface of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. One of the lander's three feet can be seen in the foreground. ATTENTION EDITORS: Image for editorial use only in connection with the correct mention of the source: «ESA/Rosetta/Philae/CIVA». EDITORIAL USE ONLY
Tudomány

Végleg lemondtak az európai üstökösszondáról

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 20:26

Az Európai Űrügynökség (ESA) gyakorlatilag végleg lemondott a Philae üstökösszondáról. A rover 2014-ben, a Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálatára indított Rosetta-misszió keretében szállt le az égitesten. A küldetést a kezdetektől fogva komoly problémák kísérték. A landolás még úgy-ahogy sikerült, de aztán messze elsodródott a kijelölt leszállóhelytől, és az üstökös árnyékos felén állapodott meg, ahol nem tudta használni a műszereit tápláló napelemeket, ezért hosszabb időre álomba merült. Utoljára tavaly júliusban hallatott magáról, amikor nagy halom adatot küldött át az irányítóközpontba. Érdemes volt felküldeni: mint kiderült, az első látásra kopárnak tűnő űrsziklán megtalálhatók az élet legfontosabb alkotóelemei.
A német irányítóközpont hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a páratlan adatokat szállító Philae-val.
Korábban a témában:

A Motherboard keddi híre szerint az Európai Űrügynökség (ESA) gyakorlatilag végleg lemondott a Philae üstökösszondáról. A rover 2014-ben, a Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálatára indított Rosetta-misszió keretében szállt le az égitesten. A küldetést a kezdetektől fogva komoly problémák kísérték. A landolás még úgy-ahogy sikerült, de aztán messze elsodródott a kijelölt leszállóhelytől, és az üstökös árnyékos felén állapodott meg, ahol nem tudta használni a műszereit tápláló napelemeket, ezért hosszabb időre álomba merült. Utoljára tavaly júliusban hallatott magáról, amikor nagy halom adatot küldött át az irányítóközpontba. Érdemes volt felküldeni: mint kiderült, az első látásra kopárnak tűnő űrsziklán megtalálhatók az élet legfontosabb alkotóelemei.

A Német Űrkutatási Központ (DLR) a hétvégén több elkeseredett kísérletet is tett arra, hogy újra felvegye a kapcsolatot a szondával, de sajnos sikertelenül. „Muszáj realistának lennünk – nyilatkozta Stephan Ulamec, a Philae projektmenedzsere. – Nagyon, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy valaha is felélesszük [a szondát].”

A szakember szerint jelentősen rontja a kapcsolatfelvétel esélyeit az, hogy az üstökös már augusztusban túlhaladt pályája Naphoz legközelebb eső pontján. Egy ideje folyamatosan távolodik naprendszerünk központi égitestjétől, és hamarosan eléri azt a pontot, ahol már „rovergyilkos” a hideg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.