Tudomány

Két hatalmas, forró gázhullámot bocsátott ki egy közeli galaxis fekete lyuka

Két hatalmas, forró gázhullámot fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csillagászai a Chandra űrteleszkóp képein, a két gáztömeget egy közeli galaxis szívében lévő fekete lyuk lökte ki.

Úgy tűnik, a két óriási gáznyaláb hűvösebb hidrogéngázt sodor maga előtt. Mindez az NGC 5194 számú, a Földtől 26 millió fényévre található galaxisban zajlik, vagyis ez az egyik legközelebbi fekete lyuk, amelynél ilyen gázkitörést észleltek – tudósított a BBC az Amerikai Asztronómiai Társaság (AAS) 227. konferenciájáról, ahol az eredményeket bemutatták.

A tanulmány készítői szerint a jelenség a szupermasszív, azaz a nagyon nagy tömegű fekete lyukak és saját forró galaxisuk közötti “visszacsatolás”.

“Úgy véljük, a visszacsatolás tartja vissza a galaxisokat attól, hogy túl nagyra nőjenek. Ugyanakkor egyes csillagok kialakulása is a számlájára írható, tehát látszik, hogy a fekete lyukak nemcsak pusztítanak, hanem teremtenek is”, mondta Marie Machacek, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard Smithsonian Asztrofizikai Központ (CFA) kutatója.

A fekete lyukak gázt és csillagokat nyelnek el, ám a most felfedezett két gáztömeg olyannak tűnik, mintha a fekete lyuk a nagy falás után jóllakottan böffentett volna – fogalmaztak a kutatók.

A NGC 5194 közepének fekete lyuka valószínűleg a kis galaxis és nagyobb, spirális szomszédja közötti kölcsönhatásból származó gázzal “lakott jól”. Ahogy az anyag a fekete lyukba hullott, hatalmas energiamennyiség szabadulhatott fel, ez okozhatta a kitöréseket.

Valójában a fekete lyuk egy elég régi “böfögésének” kozmikus lökéshullámáról van szó, a kutatócsoport kalkulációi alapján a belső, forró gázhullám valószínűleg hárommillió év alatt érte el a mostani helyzetét, a külső hullámnak ez akár hatmillió évbe is telhetett.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik