Tudomány

Egyetlen lenyűgöző képbe sűrítette a végtelent egy művész

24.hu
24.hu

2016. 01. 06. 16:05

Az emberiség jelenlegi tudása szerint az világegyetem végtelen, Pablo Carlos Budassi, zenész és képzőművész mégis megpróbálta elképzelni, hogy milyen lenne, ha egyetlen képbe próbálná belesűríteni az univerzumot.

Budassi nem csak a fantáziájára hagyatkozott, azokat a logaritmikus térképeket vette alapul, amiket Princeton Egyetem tudósai készítettek, a NASA távcsöveinek, és szondáinak felvételei alapján. A logaritmikus térképeken nem valósághűek a méret, illetve a távolságábrázolások, hiszen a világűrt lehetetlen emberi léptékben szemléltetni. Ehelyett a középpont, vagyis a szemlélő pozíciója a legnagyobb és legkidolgozottabb, körülötte pedig annál kisebb lesz minden, minél messzebb van.

kép: Pablo Carlos Budassi

Budassi képének közepén a Naprendszer van a Földdel, körülötte az Oort-felhő nevű üstököszóna látható, a következő gyűrűn pedig a Tejút mellett a közeli galaxisok láthatók, mint például az Androméda. Még kijjebb, a galaxishalmazok skáláján túl, az úgynevezett kozmikus háló látható. A külső, héjszerűségek pedig a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, illetve az ősrobbanás után először létrejövő, kvark-gluon plazmát szimbolizálják.

Ha szeretné egészen nagyban is megnézni Budassi univerzumát, kattintson IDE.

(via: IFLS)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.