Tudomány

Katasztrófák sorozatát hozhatja 2016

Szárazságok, árvizek és klímamenekültek jöhetnek, a segélyszervezetek a vészharangot kongatják. Aztán az El Nino után jöhet a La Nina, hogy még rosszabb legyen.

Rég láttak olyan erős El Nino jelenséget, mint ami idén kezdődött el, és hatása bőven átnyúlik majd 2016-ra is – írja a BBC. A világ egyes pontjain extrém szárazságokat és ezzel éhínségeket, más pontján pedig pusztító esőzéseket és árvizeket okozhat majd a jelenség.

Afrikában például februárban léphetnek fel a legsúlyosabb élelmiszerhiányok, de a karibi, közép- és dél-amerikai régiók is pórul járhatnak. Az El Nino számlájára írják azt is, hogy 2015 lett a történelem eddigi legforróbb éve. A jelenség amúgy a meleg tengervíz periodikusan bekövetkező beáramlása a hidegvízű dél-amerikai partokhoz.

Kiszikkadt trópusok

Mindehhez hozzájött, hogy a trópusi Indonéziában például 20-30 százalékkal kevesebb eső esik, de az indiai monszun is 15 százalékkal kevesebb csapadékot hozott. Hasonló szárazságokat élhet meg Brazília és Ausztrália is.

Visszatérve Afrikára, azt írják, a kontinensen 31 millió embert érinthet az élelmiszerek hiána. Az etiópok harmasának, 10,2 millió főnek lehet szüksége jövőre élelmiszersegélyre. Felajánlások szerencsére már érkeznek: a brit kormány jelezte, hogy 2,6 millió embernek tud segíteni, ezen belül 120 ezer alultáplált gyereknek. A jövőben 8 millió főre tudják növelni a segítendő emberek számát.

Segítünk, mert nekünk jó

Persze Nagy-Britannia sem csupán emberiességből segít a nélkülözőknek, hanem ezt Nick Hurd nemzetközi fejlesztési miniszter is nemzetbiztonsági érdeknek nevezte. Ugyanis ha képesek biztosítani a sérülékeny országokban lakók élelmezését és lakhatását, akkor az ottaniak nem kerekednek fel, hogy például Európába jöjjenek klímamenekültként.

Márpedig a segélyszervezetek pont azt jósolják, hogy a szír, dél-szudáni és jemeni konfliktusok mellett ez is okozhat népvándorlást. A dél-afrikai Malawiban már februárban 3 millió ember ellátása kerülhet veszélybe. Amerikában is rossz a helyzet, Guatemalában, Hondurasban, Salvadorban és Nicaraguában a heves esők okozhatnak problémákat januárban, érintve mintegy 2 millió lakost.

Ez csak a kezdet

Mindezek miatt a segélyszervezetek sürgetik a világot, hogy lépjen fel, mielőtt katasztrófába torkollnak az időjárási jelenségek. (Eközben a fejlett világ legnagyobb problémája az lesz, hogy emelkedik a kávé vagy kakaó világpiaci ára.)

Az El Nino ugyan tavasszal véget érhet, de a helyét a La Nina veheti át, mivel tudósok szerint az El Nino során a meleg óceáni felszín annyi hőt ad le a légkörbe, hogy valamelyest kihűl. Ebből lesz a La Nina, ami pont ellenkező hatást okoz majd: ahol aszály volt, ott árvizek jönnek, ahol sokat esett az eső, ott alig fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik