Tudomány

A falra is felmászik a Disney mindent járó robotautója

A távirányítású robotkocsit akár kutatási és mentései feladatoknál is felhasználhatnák.

A Wired UK online kiadása szerdán írta meg, hogy nem mindennapi képességekkel rendelkező robotautót fejlesztettek ki a Disney K+F-csoportjának mérnökei. Az ETH Zürich robotikai fejlesztőcéggel közösen összedobott, VertiGo nevű kiskocsi nem csak a vízszintes, hanem a függőleges felületeken is vígan elközlekedik – köszönhetően annak a két propellernek, amelyek szó szerint a falhoz tapasztják, ha kell.

Az autó gond nélkül megmássza az előtte tornyosuló akadályokat. Mászás közben is kormányozható marad, kétfokos szögben mozgatható rotorjai pedig „automatikusan korrigálják a tolóerő irányát”, hogy lavírozás közben se pottyanhasson le a függőleges felületekről.

„Azzal, hogy képes önerőből is felmászni egy falra, a VertiGo jelentősen kiszélesíti a robotok városi és beltéri közlekedési lehetőségeit” – mondták a weboldalnak nyilatkozva a Disney Research és az ETH fejlesztői.

A Disney illetékesei arról egyelőre nem beszéltek, hogy tervezik-e a mindent járó kisautó továbbfejlesztését vagy sorozatgyártását. A szakértők szerint mindenesetre az általuk kifejlesztett technológiát más, a jelenlegieknél ügyesebben manőverező robotok kifejlesztésénél is hasznosíthatnák: nagy hasznát vehetnék például az olyan autonóm masinák építésénél, amelyeket felderítési és mentési feladatokra szánnak.

A Disney tájékoztatása szerint a robot egyébként nagyjából úgy működik, mint egy távirányítós játékautó. Zökkenőmentes kormányzását egy beépített rádióchip és egy fedélzeti komputer biztosítja, „a mozgásban pedig egy, a robot közepén elhelyezett hattengelyes IMU (giroszkóp, a szerk.) és két, az orrba épített infravörös távolságérzékelő is segíti”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik